Bezglutenowy makaron z mąki kasztanowej: domowy przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Bezglutenowy makaron z maki kasztanowej ma orzechowy smak i doskonale sprawdza się w połączeniach z mięsnymi, grzybowym lub serowym sosami. Makaron z mąki kasztanowej naturalnie nie zawiera glutenu dlatego dobry jest dla chorych na celiakię oraz wszystkich nie tolerujących tego białka zbożowego. A do tego jest smacznym i pełnowartościowym daniem. Wypróbuj przepis na makaron z mąki kasztanowej już dziś i ciesz się jego niezwykłym smakiem.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki kasztanowej
- 2 jajka
- oraz trochę mąki do podsypywania ciasta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z rozbełtanych jajek i szklanki kasztanowej mąki zagniatamy elastyczne i w miarę twarde ciasto, stopniowo dodając resztę mąki.
- Ciasto zbijamy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny, żeby dać zadziałać naturze.
- Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, aby nie przyklejał się do blatu podsypujemy go mąką w trakcie wałkowania mąką kasztanową.
- Z cienkiego placka wykrawamy łazanki albo wstążki (warto posłużyć się maszynką do makaronu).
- Gotowe kluski wrzucamy na osolony wrzątek na 1-2 minuty.