Bakłażana mieszam z tymi składnikami i dodaję do makaronu. To danie smakuje obłędnie

Bakłażana mieszamy z tymi składnikami i dodaje do makaronu. To danie smakuje obłędnie
Autor: Shutterstock.com Bakłażana mieszamy z tymi składnikami i dodaje do makaronu. To danie smakuje obłędnie
łatwy
10 min
2

Dieta wegetariańska

Prosty sposób na wegetariański obiad, który będzie smakował wyśmienicie. Makaron z bakłażanem smakuje wybornie i jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, by móc się rozkoszować tym prostym przepisem.

Kilka składników, by stworzyć pyszne danie. Prosto i bez problemów

Aromatyczny makaron z bakłażanem to świetny sposób na obiad bez mięsa. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a smakuje obłędnie. Co więcej, jeśli chcemy możemy go łatwo modyfikować. Sam w sobie przepis jest nieskomplikowany i nie powinien nikomu sprawić większych problemów.

Najważniejsze jest, by podsmażyć wcześniej bakłażana. Dzięki temu będzie on miękki i idealnie będzie pasował do sosu, tworząc aromatyczne danie w śródziemnomorskim stylu. A naprawdę nie trzeba wiele, by je przygotować.

Przepis ten stanowi świetną bazę, która można rozszerzać według swoich upodobań. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do sosu kurczaka bądź inne ulubione mięso. Trochę więcej przypraw czy warzyw również nie będzie problemem. Ricottę bez problemu zamienimy na przykład na fetę czy burattę.

To danie jest szybkie, proste i smaczne - a czego można chcieć więcej. Jego przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 30 minut. Jeśli więc szukamy pomysłu na szybki i apetyczny obiad, ten przepis sprawdzi się wręcz perfekcyjnie.

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu
  • 1 bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 4 łyżki oliwy
  • 60 g sera ricotta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez kilka minut.
  • Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i smażymy, aż zmięknie.
  • Dodajemy pomidory i gotujemy około 20 minut.
  • W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Dodajemy makaron do sosu.
  • Wrzucamy ricottę i całość dokładnie mieszamy.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej