Z tymi batonikami poczujesz smaki lata. Jeden to z pewnością za mało

2025-03-06
Kinga Goldstein
Z tymi batonikami poczujesz smaki lata. Jeden to z pewnością za mało
Autor: Shutterstock.com Z tymi batonikami poczujesz smaki lata. Jeden to z pewnością za mało
łatwy
30 min
12

Dieta wegetariańska

Batoniki mango z limonkową polewą i kokosowym spodem to idealne połączenie, które przeniesie nas w letni czas. Cały deser jest idealnie słodki, ale przy okazji wyrazisty i soczysty, dzięki czemu będzie idealnie pasował na słodką przekąskę. Uwaga, na jednym batoniku się nie skończy.

Kokosowe batoniki mango. Przepis, który olśniewa

Kokosowe batoniki mango polane niesamowitą limonkową polewą to idealny sposób na słodką przekąskę pomiędzy posiłkami. Połączenie smaków przeniesie nas wspomnieniami do ciepłych letnich dni. Jest to niesamowita fuzja smaków, które pomimo słodkości pozostaje soczyste i nie muli.

Nie da się ukryć, że batoniki z mango to prawdziwe lato na talerzu, które można jeść rękoma. Co prawda, jedzenie ich może narobić nieco bałaganu, ale bez wątpienia są one tego jak najbardziej warte.

Ważne jest jednak, by nie pomijać dodawania cukru do masy mango. Choć może się to wydawać przesadą, to jednak w szaleństwie jest metoda. Dzięki tym dwóm łyżką cukru i mące kukurydzianej zrobią się one bardziej syropowate, dzięki czemu zapobiegniemy spływaniu wodnistego soku do postawy. To sprawi, że nasze batoniki nie będą rozpadać się przy podniesieniu.

Nie ma więc na co czekać. Już teraz zapewnijmy sobie lato bez wychodzenia z domu.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Szczypta soli
  • Nadzienie mango:
  • 400 g mango w puszce lub 2 duże owoce mango
  • 1 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki białego cukru
  • Polewa limonkowa
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki z limonki
  • 3 łyżeczki soku z limonki
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • W mikserze mieszamy ze sobą płatki owsiane, mąkę, masło, cukier, wiórki kokosowe, cynamon i sól, aż się połączą.
  • Przekładamy do formy do pieczenia i za pomocą rąk dokładnie dociskamy.
  • Pokrojone w plasterki mango wkładamy do miski. 
  • Dodajemy cukier i mąkę kukurydzianą.
  • Całość dokładnie mieszamy, tak by owoce były równo pokryte.
  • Mango wykładamy na naszą bazę.
  • Pieczemy około 30 minut.
  • Ciasto pozostawiamy do ostudzenia.
  • Kiedy już będzie całkowicie wychłodzone przygotowujemy polewę.
  • Wszystkie składniki mieszamy w misce.
  • Polewamy nasze ciasto.
  • Kroimy nasze ciasto w batoniki.
Beszamel - owoce mało znane
Kinga Goldstein