Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej - przepis bezglutenowy

2021-03-29
Marta Szloser
Pascha jaglana (z kaszy jaglanej) - przepis bezglutenowy
Autor: Marta Szloser Bezglutenowa pascha z kaszy jaglanej
łatwy
70 min
4

Pascha jaglana to tradycyjny wielkanocny deser w wersji bezglutenowej. Pascha z kaszy jaglanej to propozycja dla osób chorych na celiakię, cierpiących z powodu alergii lub nadwrażliwości na gluten. Przepis na paschę z kaszy jaglanej z pewnością docenią także zwolennicy zdrowej i lekkiej diety. Przepis pochodzi z książki "Święta bez pszenicy", wyd. Bukowy Las.

SKŁADNIKI

  • 160 g kaszy jaglanej
  • 80 g nerkowców
  • 80 g migdałów
  • 80 g daktyli, rodzynek lub suszonych moreli (albo ich mieszanka)
  • 150 g dowolnych orzechów, suszonych owoców, kandyzowanej skórki pomarańczowej itp.
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 50 g ksylitolu
  • skórka starta z 1 ekocytryny + 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub wegańskiej margaryny Alsan-Bio
  • 1 łyżka amaretto lub domowego ekstraktu migdałowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nerkowce i migdały zalej na noc wodą. Rano dokładnie odsącz na sicie, z migdałów zdejmij skórkę.
  • Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni i przelej wrzątkiem.
  • W garnku zagotuj mleko z ksylitolem, wanilią i daktylami, rodzynkami lub suszonymi morelami. Wrzuć kaszę jaglaną i gotuj do miękkości (w razie potrzeby dolej więcej wody). Odstaw do przestudzenia.
  • Namoczone orzechy, ugotowaną i przestudzoną kaszę z owocami, olej, sok z cytryny oraz amaretto zmiksuj razem w blenderze na w miarę gładki krem. Spróbuj i ewentualnie dosłodź miodem, syropem daktylowym lub ksylitolem zmielonym na puder.
  • Do zmiksowanej masy dodaj skórkę z cytryny oraz 150 g różnych bakalii, pokrojonych na mniejsze kawałki. Wymieszaj.
  • Przełóż masę na sitko o średnicy mniej więcej 18 cm i pojemności 700–800 ml wyłożone czystą ściereczką lub gazą. Wyrównaj wierzch, przykryj. Umieść sitko na misce i wstaw do lodówki na kilka-kilkanaście godzin, by pascha dobrze stężała.
  • Gotową wyjmij z lodówki i dowolnie udekoruj. Podawaj schłodzoną.
Marta Szloser