To ciasto wypełni cały dom wspaniałym aromatem. Nie trzeba nawet wyciągać miksera

2025-02-25
Kinga Goldstein
To ciasto wypełni cały dom wspaniałym aromatem. Nie trzeba nawet wyciągać miksera
Autor: Shutterstock.com To ciasto wypełni cały dom wspaniałym aromatem. Nie trzeba nawet wyciągać miksera
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Ciasto, do którego nie potrzeba miksera? To nie problem. To przepyszne ciasto ze śliwkami wystarczy wymieszać łyżką, by za każdym razem wyszło perfekcyjne. Korzenny aromat w towarzystwie słodziutkich śliwek z pewnością podbiją niejedno serce. Jak przygotować to puszyste i miękkie ciasto?

Pyszne i aromatyczne ciasto w kilka minut. Goście będą zachwyceni

Mieszane łyżką ciasto ze śliwkami jest idealne do kawy czy ugoszczenia gości. Śliwki idealnie łączą się z przyjemnym korzennym smakiem naszego ciasta. Co więcej, jest ono na tyle proste w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim nawet osoba, której do cukiernika daleko.

Ciasto ze śliwkami przepięknie pachnie, a jego środek jest miękki, puszysty i wilgotny. Ten wypiek jest prawdziwą eksplozją smaku i zapachu, która idealnie sprawdzi się nie tylko podczas chłodniejszych wieczorów.

Robi się je stosunkowo szybko, dzięki czemu unikamy spędzenia wielu godzin w kuchni stojąc przy garach, a goście i rodzina docenią nasz wypiek i zapach, który będzie roznosił się po całym domu.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami? To dziecinnie proste

Jeśli chodzi o przygotowanie ciasta to wystarczy wymieszać ze sobą suche składniki w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych, cały czas mieszając. Ważne jest, by mieszać wszystko wyłącznie do połączenia się wszystkich składników, inaczej nasze ciasto może wyjść zbyt zbite.

Następnie wystarczy umyć i przekroić śliwki na pół usuwając z nich pestki. Część ciasta wlewamy do keksówki i układamy na nim część śliwek. Wylewamy resztę ciasta i wbijamy w nie pionowo pozostałe śliwki.

Nasze ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Podajemy po pełnym ostudzeniu. Można podawać samo lub z dodatkami, jak lody, polewa czekoladowa czy płatki migdałów.

SKŁADNIKI

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g mleka
  • 125 ml oleju słonecznikowego
  • 180 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kakao bez cukru
  • 300g śliwek
  • 4 łyżki konfitury - najlepiej śliwkowej, choć sprawdzi się też truskawkowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę dokładnie przesiewamy.
  • Dodajemy sody, przyprawy, kakao i cukier.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • W osobnej misce ubijemy jajka.
  • Dodajemy konfiturę, mleko oraz olej.
  • Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Stopniowo dodajemy do mokrej mieszanki nasze suche składniki.
  • Wszystko dokładnie mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników.
  • Śliwki myjemy, przepoławiamy i wyciągamy pestki.
  • Keksówkę o wymiarach 11 x 30 smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
  • Wlewamy pół ciasta.
  • Wykładamy część śliwek.
  • Zalewamy je resztą ciasta.
  • Pozostałe śliwki wciskamy do ciasta w pionie.
  • Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Kinga Goldstein