Szarlotka odchodzi w zapomnienie. Zamiast tego szykuje to ciasto z przepisu Ewy Wachowicz

2025-03-05
Kinga Goldstein
Szarlotka odchodzi w zapomnienie. Zamiast tego szykuje to ciasto z przepisu Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock.com Szarlotka odchodzi w zapomnienie. Zamiast tego szykuje to ciasto z przepisu Ewy Wachowicz
łatwy
20 min
12

Dieta wegetariańska

Choć połączenie ciasta i jabłek zazwyczaj kojarzy nam się z szarlotką, to Ewa Wachowicz udowodniła, że można zrobić z tego połączenia coś jeszcze innego, co zachwyci nasze kubki smakowe. W 532 odcinku "Ewa gotuje" ekspertka podzieliła się swoim przepisem na pyszne i proste ciasto czekoladowe z jabłkami.

Ciasto czekoladowe w wersji Ewy Wachowicz. Zapomnij o szarlotce

Ciasto czekoladowe z jabłkami z przepisu Ewy Wachowicz to idealny pomysł na ciekawy deser. Kakao doskonale komponuje się z jabłkami obtoczonymi w cynamonie. Ten przepis jest idealny dla osób, którym szarlotka się już przejadła, a lubią połączenie jabłek z ciastem.

Ten deser z pewnością zachwyci twoją rodzinę i gości. Ciasto czekoladowe zaspokaja naszą potrzebę na coś słodkiego, a jabłka dodają mu świeżości i wilgoci, dzięki czemu, nie czujemy się przytłoczeni słodkością.

Już samo w sobie to ciasto jest przepyszne, jednak można je jeszcze dodatkowo udekorować białą czekoladą, śmietanką i orzechami włoskimi. To wyniesie nasze ciasto na całkowicie nowy poziom.

Jakich jabłek użyć? Od tego może zależeć efekt

Warto również pamiętać, że znaczenie ma, jakich jabłek użyjemy. Jeśli użyjemy takich gatunków jak ligol, szampion, golden delicious czy malinówka, nasze ciasto tylko zyska na słodkości. Jeśli natomiast mamy ochotę na coś kwaśniejszego, na przełamanie smaku, możemy użyć takich odmian jak papierówka, reneta czy antonówka.

Warto więcej zapisać sobie ten przepis na kolejny raz kiedy będziemy mieli ochotę na coś słodkiego.

SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 ml oleju
  • 150 g jogurtu
  • 4 jabłka
  • 1/2 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiewamy.
  • Dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy i kakao.
  • Wbijamy jajka do osobnej miski i dodajemy cukier.
  • Jajka z cukrem miksujemy.
  • Dodajemy do nich olej i miksujemy.
  • Dodajemy jogurt.
  • Stopniowo dodajemy sypkie składniki.
  • Jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne.
  • Kroimy w kostkę i posypujemy cynamonem.
  • Jabłka dorzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy.
  • Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenie tortownicy.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.
Ciasto czekoladowe
Kinga Goldstein