Śmietanowiec z suszoną śliwką i orzechami włoskimi: deser na zimno
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Śmietanowiec z suszoną śliwką i orzechami włoskimi smakuje obłędnie. Delikatna galaretka śmietanowa skrywa przepyszne suszone śliwki (wybierajcie te miękkie i soczyste) oraz chrupiące orzechy. Te deser na zimno bije na głowę wszystkie inne.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Torty bez pieczenia? TAK, sprawdź koniecznie >>>
SKŁADNIKI
- 200 g suszonych śliwek bez pestek
- 200 g orzechów włoskich, łuskanych
- 350 g śmietany 30%
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę rozpuścić w 200 ml wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pozostawić na 30 minut. Gdy żelatyna już napęcznieje, podgrzać ją, ale nie zagotować. Dokładnie wymieszać.
- Śliwki pokroić na kawałki. Jeśli nie są miękkie (np. kalifornijskie), to należy je namoczyć we wrzątku przez 30 minut, następnie odcedzić.
- Orzechy posiekać grubo.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
- Do śmietany dodać śliwki i orzechy, wymieszać razem.
- Następnie wlać żelatynę i wymieszać dobrze.
- Odpowiedniej wielkości formę wyłożyć folią spożywczą, aby śmietanowiec po stężeniu było łatwiej wyjąć.
- Wstawić do lodówki na 3 godziny.
- Podawać przybrane liśćmi mięty. Przed podaniem pokroić na plastry.