Prosty bananowiec bez cukru. Pokochasz ten sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów
2022-08-16
łatwy
30 min
10
Dieta wegetariańska
Kiedy zostaną ci zapomniane banany, które za mocno dojrzały i nikt już nie chce ich zjeść, nie wrzucaj. Możesz je dodać do dowolnego wypieku zamiast części cukru lub zrobić ciasto w ogóle bez dodatku cukru - one są tak słodkie, że z powodzeniem go zastąpią. Rozgnieć je lub zblenduj, dodaj kilka prostych składników i zaskocz rodzinę pysznym bananowcem.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki ciemnego miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 dojrzałe banany
- 1 szklanka mleka
- 0,5 kostki masła
kilka kropli aromatu waniliowego - 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuścić rondelku na niewielkim ogniu, w tym czasie rozgnieść dokładnie banany.
- Masło przestudzić, a następnie wymieszać dokładnie z bananami, dodać również miód, jajka i wanilie i zmiksować na jednolita masę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą i dodawać do masy partiami - na przemian z mlekiem, dokładnie połączyć składniki.
- Masę przelać do wyłożonej pergaminem foremki, wstawić do piekarnika nastawionego na 180 st. C i piec ok. 50-60 min.
- Jeśli po upieczeniu ciasto nie będzie wystarczająco słodkie można je skropić miodem lub syropem.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?