Prosty bananowiec bez cukru. Pokochasz ten sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów

Bananowiec bez cukru
Autor: Shutterstock Bananowiec bez cukru to pyszne ciasto w duchu less waste.
łatwy
30 min
10

Dieta wegetariańska

Kiedy zostaną ci zapomniane banany, które za mocno dojrzały i nikt już nie chce ich zjeść, nie wrzucaj. Możesz je dodać do dowolnego wypieku zamiast części cukru lub zrobić ciasto w ogóle bez dodatku cukru - one są tak słodkie, że z powodzeniem go zastąpią. Rozgnieć je lub zblenduj, dodaj kilka prostych składników i zaskocz rodzinę pysznym bananowcem.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ciemnego miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 kostki masła

    kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuścić rondelku na niewielkim ogniu, w tym czasie rozgnieść dokładnie banany.
  • Masło przestudzić, a następnie wymieszać dokładnie z bananami, dodać również miód, jajka i wanilie i zmiksować na jednolita masę.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą i dodawać do masy partiami - na przemian z mlekiem, dokładnie połączyć składniki.
  • Masę przelać do wyłożonej pergaminem foremki, wstawić do piekarnika nastawionego na 180 st. C i piec ok. 50-60 min.
  • Jeśli po upieczeniu ciasto nie będzie wystarczająco słodkie można je skropić miodem lub syropem.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?

Galeria: 6 świetnych przepisów na ciasta bez cukru

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej