Piernik marchewkowy z kremem waniliowym: szybki przepis na świąteczne ciasto

2021-03-29
piernik marchewkowy
Autor: Konrad Kalbarczyk Piernik marchewkowy  przygotowuje się szybko, a ciasto długo zachowuje świeżość
łatwy
0 min
4

Poznaj przepis na nietypowy piernik - z marchewką. Święta Bożego Narodzenia kojarzą się ze smakiem bakalii i zapachem piernika. Proponowany piernik jest łatwy do wykonania, a dodatek  marchewki sprawia, że długo pozostaje wilgotny.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniki na bazie warzyw: Piernik z dyni, Bezglutenowy piernik dyniowy na mące gryczanej oraz Piernikowe brownie z czerwonej fasoli (przepis wegański).

Sprawdź także >>> Lukrowane pierniki z otrębami owsianymi

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki marchewki utartej na grubej tarce
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • szklanka bakalii (orzechy, suszone śliwki, morele)
  • szklanka wiórków kokosowych
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju słonecznikowego
  • pół szklanki mleka
  •  
  • Krem waniliowy:
  • pół kostki masła, opakowanie cukru waniliowego
  • 400 g białego sera
  • pół kostki masła
  • opakowanie cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew połączyć z cynamonem, imbirem, bakaliami i olejem.
  • Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto powinno być bardzo gęste.
  • Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki (można ją też wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w 180ºC około 1 godziny.
  • Na wierzch przestudzonego piernika położyć masę z białego sera i masła, utartego na gładko z cukrem waniliowym.