Piernik marchewkowy z kremem waniliowym: szybki przepis na świąteczne ciasto
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Poznaj przepis na nietypowy piernik - z marchewką. Święta Bożego Narodzenia kojarzą się ze smakiem bakalii i zapachem piernika. Proponowany piernik jest łatwy do wykonania, a dodatek marchewki sprawia, że długo pozostaje wilgotny.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniki na bazie warzyw: Piernik z dyni, Bezglutenowy piernik dyniowy na mące gryczanej oraz Piernikowe brownie z czerwonej fasoli (przepis wegański).
Sprawdź także >>> Lukrowane pierniki z otrębami owsianymi
SKŁADNIKI
- 2 szklanki marchewki utartej na grubej tarce
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- szklanka bakalii (orzechy, suszone śliwki, morele)
- szklanka wiórków kokosowych
- ¾ szklanki brązowego cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- pół szklanki mleka
- Krem waniliowy:
- pół kostki masła, opakowanie cukru waniliowego
- 400 g białego sera
- pół kostki masła
- opakowanie cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew połączyć z cynamonem, imbirem, bakaliami i olejem.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto powinno być bardzo gęste.
- Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki (można ją też wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w 180ºC około 1 godziny.
- Na wierzch przestudzonego piernika położyć masę z białego sera i masła, utartego na gładko z cukrem waniliowym.