Orzechowy torcik waflowy - przepis na urzekający i łatwy do przygotowania orzechowy piszinger
2022-05-31
łatwy
35 min
8
Orzechowy torcik waflowy to przepyszne ciasto bez pieczenia, łatwe do przygotowania i bardzo efektowne. Nie jest też bardzo drogie, a do jego przygotowania możecie użyć dowolnych orzechów - zmieniając w ten sposób jego smak.
SKŁADNIKI
- 2 żółtka
- 150 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 1-2 paczki okrągłych wafli (zależy od liczby sztuk w paczce, będziemy potrzebowali 7 wafli)
- kilka łyżek powideł - najlepiej domowych
- Polewa czekoladowa
- 3 łyżki zimnej wody
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 140 g masła
- 3 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy włoskie rozdrobnić (włożyć do woreczka typu zip i zmiażdżyć wałkiem do ciasta), a następnie krótko uprażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodać żółtka, ubijać do całkowitego połączenia. Do masy maślano-jajecznej wlać cienkim strumieniem lekko przestudzoną czekoladę, nie przerywając miksowania na niskich obrotach. Na koniec dodać orzechy włoskie i wymieszać.
- Wafle przełożyć otrzymaną masą i powidłami smarując jeden wafel masą czekoladowo-orzechową, a kolejny powidłami. Torcik przycisnąć czymś ciężkim i odstawić na co najmniej godzinę.
- Przygotować polewę: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
- Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!).
- Lekko przestudzoną glazurą pokryć wierzch i boki tortu. Udekorować orzechami.
Dlaczego warto jeść orzechy?