Orzechowy torcik waflowy - przepis na urzekający i łatwy do przygotowania orzechowy piszinger

Orzechowy torcik waflowy - przepis na urzekający i łatwy do przygotowania orzechowy piszinger
Autor: Shutterstock Orzechowy torcik waflowy to doskonały deser, łatwy do przygotowania.
łatwy
35 min
8

Orzechowy torcik waflowy to przepyszne ciasto bez pieczenia, łatwe do przygotowania i bardzo efektowne. Nie jest też bardzo drogie, a do jego przygotowania możecie użyć dowolnych orzechów - zmieniając w ten sposób jego smak.

SKŁADNIKI

  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 1-2 paczki okrągłych wafli (zależy od liczby sztuk w paczce, będziemy potrzebowali 7 wafli)
  • kilka łyżek powideł - najlepiej domowych
  • Polewa czekoladowa
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 140 g masła
  • 3 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy włoskie rozdrobnić (włożyć do woreczka typu zip i zmiażdżyć wałkiem do ciasta), a następnie krótko uprażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
  • Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodać żółtka, ubijać do całkowitego połączenia. Do masy maślano-jajecznej wlać cienkim strumieniem lekko przestudzoną czekoladę, nie przerywając miksowania na niskich obrotach. Na koniec dodać orzechy włoskie i wymieszać.
  • Wafle przełożyć otrzymaną masą i powidłami smarując jeden wafel masą czekoladowo-orzechową, a kolejny powidłami. Torcik przycisnąć czymś ciężkim i odstawić na co najmniej godzinę.
  • Przygotować polewę: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
  • Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!).
  • Lekko przestudzoną glazurą pokryć wierzch i boki tortu. Udekorować orzechami.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej