Nektarynkowiec bez pieczenia - słoneczny deser na upalne dni
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Delikatna pianka jogurtowo-nektarynkowa jest lekka i pyszna. Smak tego deseru jest jak wieczór w tropikach - upalny i obłędnie pachnący. Jeden kawałek tego słonecznego ciasta może nas przenieść nad ciepły ocean.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 nektarynek
- 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym lub morelowym
- 4 łyżeczki żelatyny
- 50 g herbatników
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jedno opakowanie galaretki wymieszać żelatyną i rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
- Owoce umyć i osuszyć, jedną nektarynkę odłożyć, a resztę obrać, pokroić w kawałki i zblendować z jogurtem naturalnym.
- Do masy owocowo-jogurtowej dodać przestudzoną galaretkę i dokładnie zmiksować.
- Małą tortownicę (16-18 cm) wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki i wylać na nie tężejąca masę. Wstawić do lodówki.
- Drugą galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Gdy ciasto nieco stężeje ułożyć na nim pokrojoną w plastry ostatnią nektarynkę i zalać galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.