Kajmakowe marzenie z bananową nutą. To pyszne ciasto przygotujesz w kilka minut

Dieta wegetariańska
Pyszna, kremowa i słodka - a nawet nie trzeba będzie włączać piekarnika. Ciasto bananowa krówka, jest idealnym wyborem dla tych z nas, którzy lubią coś słodkiego, a nie mają ochoty stać całymi godzinami w kuchni. Zdradzamy przepis na to idealnie ciasto.
Pyszne i proste ciasto bez pieczenia. Każdy sobie z nim poradzi
Prosty deser, który podbije podniebienia. Ciasto bananowa krówka to idealny wybór dla osób, które mają ochotę na coś słodkiego bez konieczności pieczenia. Jest niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka naprawdę prostych składników, by móc przygotować wspaniały deser.
Słodka masa kajmakowa idealnie komponuje się z delikatnymi bananami tworząc wspaniały i naprawdę prosty deser. Co ciekawe, ten deser ma kilka pewnych "haczyków", które mogą sprawić, że będzie on jeszcze lepszy.
O tym pamiętaj robiąc ciasto. Te modyfikacje mogą wiele zmienić
Na przykład osoby, które lubią słodko-słone połączenia mogą z powodzeniem wybrać krakersy maślane, jako podstawę naszego ciasta. Możemy dodać do niego również orzechy włoskie lub laskowe pomiędzy warstwami.
Zamiast czekolady możemy użyć do tego ciasta na przykład warstwę kremu czekoladowego lub roztopionej czekolady. Dla lżejszej wersji możemy zamienić mascarpone na jogurt grecki lub serek homogenizowany.
Nie zapomnijmy również, by odpowiednio dobrać banany. Najlepiej sprawdzą się dojrzałe banany, tak by nie były zbyt miękkie. Jeśli nie chcemy by ściemniały, możemy skroplić je sokiem z cytryny.
SKŁADNIKI
- 300 g herbatników
- 3 banany
- 500 ml śmietanki 30 proc.
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 puszka masy kajmakowej
- 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W formie 20x20 układamy warstwę herbatników.
- Banany obieramy ze skórki i kroimy na plasterki.
- Układamy je równomiernie na herbatnikach.
- W kąpieli wodnej podgrzewamy kajmak (można to również zrobić w mikrofali).
- Kiedy będzie bardziej płynny rozsmarowujemy go na bananach.
- Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
- Stopniowo dodajemy mascarpone do bitej śmietany.
- Wykładamy na masę kajmakową.
- Na wierzchu ścieramy czekoladę.
- Ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej na 4 godziny.