Jogurtowiec jagodowy
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Pyszny jogurtowiec z jagodami jest lekki i aksamitny w smaku. Nie wymaga zbyt wiele pracy, ani dokładności, a jedynie odrobinę cierpliwości, by miał szansę się ścisnąć. jeśli nie masz jagód, deser możesz przygotować z innymi owocami: malinami, porzeczkami lub jeżynami.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki jagód
- 2 serki homogenizowane
- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 łyżki żelatyny
- 0,5 szklanki wody
- niepełna szklanka cukru
- paczka biszkoptów
- galaretka wiśniowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami i nasączyć je sokiem owcowym.
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, ostudzić.
- Serki wymieszać z jogurtem i żelatyną.,a następnie dodać umyte i osuszone jagody.
- Delikatnie wymieszać masę, aby nie uszkodzić owoców.
- Przelać masę do przygotowanej tortownicy i odstawić do stężenia do lodówki.
- Ozdobić świeżymi owocami leśnymi lub galaretką wiśniową.