Czekoladowy sernik bez pieczenia. Zasmakuje miłośnikom tiramisu
2022-10-05

łatwy
45 min
4
Czekoladowy sernik bez pieczenia to deser, który świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Choć lista składników i spoósb przygotowania wydają się długie i skomplikowane, w rzeczywistości tak nie jest. Sprawdźcie i przekonajcie się sami.
SKŁADNIKI
- 330-350 g biszkoptów podłużnych
- 3 saszetki kawy instant (saszetka 2g)
- 90 ml wrzątku
- 50 ml Amaretto
- 40 g masła
- 450 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 150 g czekolady gorzkiej
- 150 g czekolady mlecznej
- 450 g śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 55 g cukru pudru
- szczypta soli
- 250 g mascarpone (dobrze schłodzone)
- Dodatkowo kakao do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz.
- Zaparzyć kawę z 2 saszetek, dolać Amaretto i wymieszać.
- Biszkopty przyciąć pod delikatnym skosem. Powinny wystawać trochę ponad rant. Po kolei nasączać biszkopty (tylko od spodu i szybko, nie powinny zbyt namoknąć) i układać jeden przy drugim przy rancie tortownicy, nasączoną stroną do środka. Resztę kawy pozostawić do nasączenia warstwy biszkoptów
- 90 gram biszkoptów ( w tym pozostałe skrawki) zmielić w malakserze lub blenderem na okruszki. Masło roztopić w garnuszku, wlać do okruszków i szybko zmiksować.
- Wysypać całość na dno tortownicy i docisnąć dość mocno, aby powstało równe, ubite dno.
- Przygotowanie masy serowej: czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w kuchence mikrofalowej), odstawić do ostudzenia.
- 50 ml śmietanki podgrzać, rozpuścić w niej kawę i zostawić do ostudzenia.
- Do miski włożyć ser, wsypać 20 g przesianego cukru pudru, wlać śmietankę z kawą i zmiksować wszystko (można blenderem) na gładką masę.
- Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem lub blenderem. Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
- Śmietankę (150 ml) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej używając szpatułki. Masę przełożyć na przygotowany spód i wyrównać szpatułką. Schłodzić przez 20 minut w lodówce.
- Przygotowanie biszkoptów i masy śmietankowej: w pozostałej kawie szybko zamoczyć biszkopty i ułożyć je na masie serowej.
- Do miski włożyć mascarpone i pozostały przesiany cukier puder, miksować krótko, tylko do połączenia składników i dodać pozostałą śmietankę. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) na gęsty, puszysty krem. Zajmie to 1-2 minuty.
- Część kremu (mniej więcej 2/3) wyłożyć na biszkopty i wyrównać, pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i ozdobić całość. Sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem oprószyć przesianym kakao.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie