Ciasto z czarnym pieprzem i żurawiną. Niebanalne połączenie smaków

2025-02-20
Kinga Goldstein
Ciasto z czarnym pieprzem i żurawiną. Niebanalne połączenie smaków
Autor: Shutterstock.com Ciasto z czarnym pieprzem i żurawiną. Niebanalne połączenie smaków
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Nie masz pomysłu co przygotować na śniadanie? Warto spróbować przygotować niecodzienne ciasto, które zaskakuje nas swoim połączeniem słodkości z ostrością. Choć może nie przypaść do gustu każdemu, z pewnością będzie zaskoczeniem dla naszych kubków smakowych.

Intrygujące połączenie smaków. Ciasto z czarnym pieprzem to może być hit

To ciasto będzie idealnym wyborem dla tych z nas, którzy lubią eksperymentować ze smakiem. Połączenie słodyczy z lekką nutką pikanterii naprawdę wynosi całe przeżycie na kolejny poziom.

Czarny pieprz z pewnością podkreśla naturalną słodycz, jaką dostarcza nam żurawina w cieście, a dzięki cynamonowi zyskuje on niesamowity, naturalny aromat. Dzięki temu połączeniu ciasto jest intrygująco smaczne.

Co więcej, trzeba zaznaczyć, że żurawina zawiera przeciwutleniacze i witaminę C, wspomaga odporność i działa korzystnie na układ moczowy. Jeśli wybierzemy żurawinę niesłodzoną, ciasto będzie mniej kaloryczne.

Czarny pieprz natomiast pobudza trawienie i może wspomagać metabolizm. 

Jak podawać ciasto z czarnym pieprzem i żurawiną

Ciasto można podawać tak jak wcześniej pisaliśmy z polewą. Sprawdzi się jednak dodatek lodów śmietankowych lub waniliowych, które świetnie będą balansowały smak pieprzu. Można również dodać do niego odrobinę orzechów i udekorować je bitą śmietaną. Dzięki temy zyskamy dodatkową chrupkość w połączeniu z aksamitną konsystencją bitej śmietany.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 100 g masła (roztopionego)
  • 2 jajka
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (świeżo mielonego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g suszonej żurawiny
  • Opcjonalnie na polewę: biała czekolada, śmietanka 30 proc.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  • Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz pieprz dokładnie mieszamy.
  • Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  • Dodajemy masło oraz mleko.
  • Stopniowo i cały czas mieszając dodajemy suche składniki do mokrych.
  • Do ciasta dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy.
  • Przekładamy do formy i pieczemy 40-45 minut.
  • Opcjonalnie przygotowujemy polewę rozpuszczając 100 gramów białej czekolady z 2 łyżkami śmietany 30 proc.
  • Polewamy ciasto.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Kinga Goldstein