Ciasto z czarnym pieprzem i żurawiną. Niebanalne połączenie smaków

Dieta wegetariańska
Nie masz pomysłu co przygotować na śniadanie? Warto spróbować przygotować niecodzienne ciasto, które zaskakuje nas swoim połączeniem słodkości z ostrością. Choć może nie przypaść do gustu każdemu, z pewnością będzie zaskoczeniem dla naszych kubków smakowych.
Intrygujące połączenie smaków. Ciasto z czarnym pieprzem to może być hit
To ciasto będzie idealnym wyborem dla tych z nas, którzy lubią eksperymentować ze smakiem. Połączenie słodyczy z lekką nutką pikanterii naprawdę wynosi całe przeżycie na kolejny poziom.
Czarny pieprz z pewnością podkreśla naturalną słodycz, jaką dostarcza nam żurawina w cieście, a dzięki cynamonowi zyskuje on niesamowity, naturalny aromat. Dzięki temu połączeniu ciasto jest intrygująco smaczne.
Co więcej, trzeba zaznaczyć, że żurawina zawiera przeciwutleniacze i witaminę C, wspomaga odporność i działa korzystnie na układ moczowy. Jeśli wybierzemy żurawinę niesłodzoną, ciasto będzie mniej kaloryczne.
Czarny pieprz natomiast pobudza trawienie i może wspomagać metabolizm.
Jak podawać ciasto z czarnym pieprzem i żurawiną
Ciasto można podawać tak jak wcześniej pisaliśmy z polewą. Sprawdzi się jednak dodatek lodów śmietankowych lub waniliowych, które świetnie będą balansowały smak pieprzu. Można również dodać do niego odrobinę orzechów i udekorować je bitą śmietaną. Dzięki temy zyskamy dodatkową chrupkość w połączeniu z aksamitną konsystencją bitej śmietany.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 g masła (roztopionego)
- 2 jajka
- 120 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu (świeżo mielonego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g suszonej żurawiny
- Opcjonalnie na polewę: biała czekolada, śmietanka 30 proc.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką.
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz pieprz dokładnie mieszamy.
- Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy masło oraz mleko.
- Stopniowo i cały czas mieszając dodajemy suche składniki do mokrych.
- Do ciasta dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy.
- Przekładamy do formy i pieczemy 40-45 minut.
- Opcjonalnie przygotowujemy polewę rozpuszczając 100 gramów białej czekolady z 2 łyżkami śmietany 30 proc.
- Polewamy ciasto.