Ciasto Flipsik z chrupków kukurydzianych. Cztery składniki i minimum pracy

Ciasto Flipsik
Autor: Shutterstock Ciasto Flipski to prosty deser na bazie chrupków kukurydzianych.
łatwy
30 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

To chyba najprostsze w przygotowaniu ciasto bez piecznie. Wystarczy rozpuścić składniki, wymieszać z kukurydzianymi chrupkami i schłodzić w lodówce. Ciasto z czterech składników, do przygotowania bez pieczenia, w tylko czterech krokach. Bardzo proste, niedrogie i słodkie - w sam raz do herbatki.

SKŁADNIKI

  • 100 g chrupków kukurydzianych Flips 100 g
  • 0,5 kg krówek
  • 1 kostka margaryny
  • 200 g sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Margarynę i krówki wrzucić do garnuszka i rozpuścić na małym ogniu.
  • Do masy dodać sezam i dokładnie wymieszać.
  • Chrupki wsypać do dużej miski, zalać masa korówkową i dokładnie wymieszać.
  • Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, przelać masę, docisnąć i zawinąć folią. 
  • Deser schłodzić w lodówce, żeby się ścisnął.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej

Galeria: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej