Cake popsy z przepisu Ewy Wachowicz. Goście będą się nimi zajadać

2025-03-10
Kinga Goldstein
Cake popsy z przepisu Ewy Wachowicz. Goście będą się nimi zajadać
Autor: Shutterstock.com Cake popsy z przepisu Ewy Wachowicz. Goście będą się nimi zajadać
łatwy
10 min
6

Dieta wegetariańska

Cake popsy, czyli ciasto na patyku cieszą się ogromną popularnością i to nie tylko w mediach społecznościowych. Jest to również świetny pomysł na wykorzystanie ciasta "z wczoraj", tak by się nie zmarnowało. Wystarczy kilka chwil, by przygotować spektakularny deser. Tym przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz.

Jak zrobić cake popsy? To niezwykle proste

Cake popsy jakiś czas temu szturmem zaczęły podbijać internet. I nic w tym dziwnego. W końcu niewielkie kawałki ciasta z kremem obtoczone kremową czekoladą, a to wszystko wybitne na patyczek to idealny sposób na słodką przekąskę.

Ten deser jest nie tylko niezwykle prosty w przygotowaniu, ale również pozwala wykorzystać wczorajsze ciasto, dzięki czemu nic się nie marnuje. Jest to idealny sposób na wzięcie udziału w ruchu "zero-waste". 

Ten przepis pochodzi z 533. odcinka programu "Ewa gotuje", w którym Ewa Wachowicz podzielił się swoim sposobem na przepyszne cake popsy na małego gryza. 

Polewa do cake popsów. O tym warto pamiętać

Co ważne, jeśli chodzi o polewę, wcale nie trzeba do niej dodawać odrobiny oleju. Dodanie go sprawi jednak, że czekolada będzie się pięknie błyszczała i będzie łamliwa, zamiast miękkiej, jaka zwykle trafia na najróżniejszego rodzaju ciasta.

Do cake popsów można również dodawać różne suche ciasta, jak i plejadę kremów. Wszystko zależy od naszego gustu i na co właściwie mamy dokładnie ochotę. Również jeśli chodzi o polewę, to można eksperymentować z różnymi kolorami.

SKŁADNIKI

  • Pozostałości wczorajszego ciasta (np. murzynka czy babki)
  • Orzechy włoskie
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki kremu czekoladowego
  • 1 tabliczka czekolady gorzej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • owoce liofilizowane lub orzechy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto przekładamy do miski i kruszymy.
  • Dodajemy posiekane orzechy, mascarpone i krem czekoladowy.
  • Całość dokładnie mieszamy ręką.
  • Formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wkładamy na 30 min do zamrażarki.
  • Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  • Dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy.
  • Zamrożone kulki nabijamy na patyki.
  • Zanurzamy w polewie i obsypujemy owocami lub orzechami.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Kinga Goldstein