Cake popsy z przepisu Ewy Wachowicz. Goście będą się nimi zajadać
Cake popsy, czyli ciasto na patyku cieszą się ogromną popularnością i to nie tylko w mediach społecznościowych. Jest to również świetny pomysł na wykorzystanie ciasta "z wczoraj", tak by się nie zmarnowało. Wystarczy kilka chwil, by przygotować spektakularny deser. Tym przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz.
i
Dieta wegetariańska
Jak zrobić cake popsy? To niezwykle proste
Cake popsy jakiś czas temu szturmem zaczęły podbijać internet. I nic w tym dziwnego. W końcu niewielkie kawałki ciasta z kremem obtoczone kremową czekoladą, a to wszystko wybitne na patyczek to idealny sposób na słodką przekąskę.
Ten deser jest nie tylko niezwykle prosty w przygotowaniu, ale również pozwala wykorzystać wczorajsze ciasto, dzięki czemu nic się nie marnuje. Jest to idealny sposób na wzięcie udziału w ruchu "zero-waste".
Ten przepis pochodzi z 533. odcinka programu "Ewa gotuje", w którym Ewa Wachowicz podzielił się swoim sposobem na przepyszne cake popsy na małego gryza.
Polewa do cake popsów. O tym warto pamiętać
Co ważne, jeśli chodzi o polewę, wcale nie trzeba do niej dodawać odrobiny oleju. Dodanie go sprawi jednak, że czekolada będzie się pięknie błyszczała i będzie łamliwa, zamiast miękkiej, jaka zwykle trafia na najróżniejszego rodzaju ciasta.
Do cake popsów można również dodawać różne suche ciasta, jak i plejadę kremów. Wszystko zależy od naszego gustu i na co właściwie mamy dokładnie ochotę. Również jeśli chodzi o polewę, to można eksperymentować z różnymi kolorami.
SKŁADNIKI
- Pozostałości wczorajszego ciasta (np. murzynka czy babki)
- Orzechy włoskie
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki kremu czekoladowego
- 1 tabliczka czekolady gorzej
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- owoce liofilizowane lub orzechy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto przekładamy do miski i kruszymy.
- Dodajemy posiekane orzechy, mascarpone i krem czekoladowy.
- Całość dokładnie mieszamy ręką.
- Formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wkładamy na 30 min do zamrażarki.
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy.
- Zamrożone kulki nabijamy na patyki.
- Zanurzamy w polewie i obsypujemy owocami lub orzechami.