Błyskawiczny sernik OREO bez pieczenia: lodowy deser gotowy w 15 minut

Błyskawiczny sernik OREO bez pieczenia
Autor: Shutterstock Błyskawiczny sernik OREO bez pieczenia
łatwy
15 min
4

Błyskawiczny sernik OREO bez pieczenia to pyszny lodowy deser gotowy w 15 minut. W tym przepisie najbardziej pracochłonne jest rozdzielenie ciasteczek. Ale to też najprzyjemniejsza część przygotowań do której warto zaangażować dzieci. Oto przepis na najłatwiejszy lodowy deser świata - sernik OREO bez pieczenia, prosto z zamrażarki. 

Sernik - najlepszy deser

Sernik na zimno to najlepszy letni deser. Jego chłodna słodycz cudownie orzeźwia właśnie latem. Uwielbiam sernik na zimno odkąd pierwszy raz jako dziecko spróbowałam deseru mojej matki. Cienki kruchy spód, pyszna słodko-kwaskowata masa i galaretka z owocami na wierzchu. Dlatego lubię wszystkie jego wersje, również tę o smaku ciasteczek oreo. Jeśli lubisz sernik na zimno tak samo jak ja, to na pewno zachwycą Cię sprawdzone przepisy sernikowe opracowane przez redaktorki serwisu Beszamel.pl Wybierz coś dla siebie:

Sernik na zimno w 15 minut: deser z serka homogenizowanego z truskawkami

Sernik limonkowy z białą czekoladą na zimno

Sernik na zimno z serkiem mascarpone

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Śnieżny Puch - błyskawiczny sernik na zimno

Składniki

400 g ciasteczek OREO, rozdzielonych i pokruszonych

¼ szklanki masła (stopionego)

1 szklanka śmietany 30%

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego

220-250 g serka kremowego lub z wiaderka na sernik

3 łyżki cukru

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wyjmij ciastka z opakowania. Rozdziel ciasteczka. Pokrusz je w robocie kuchennym lub za pomocą wałka. Oddzielnie połówki ciasteczka bez kremu, oddzielnie z te z kremem.

Wymieszaj ze stopionym masłem połowę okruchów ze zmiażdżonych ciasteczek bez kremu. Ułóż je na dnie tortownicy i ugnieć. Wstaw do lodówki.

W dużej misce ubij śmietanę na sztywno. Odłóż na bok.

W kolejnej dużej misce utrzyj serek z cukrem. Dodaj wanilię i ponownie wymieszaj.

Następnie dodaj do serka bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.

Dodaj skondensowane mleko i kontynuuj delikatne mieszanie, aż do całkowitego połączenia.

Wmieszaj pozostałe okruchy oreo (te z kremem).

Rozprowadź masę sernikową równomiernie na schłodzonym spodzie z ciasteczek.

Wierzch sernika posyp połową okruchów z ciasteczek bez kremu.

Przykryj folią spożywczą. Włóż do zamrażarki na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.

Wyjmij z zamrażarki 15 minut przed podaniem.

Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej