Sernik na zimno w 15 minut: deser z serka homogenizowanego z truskawkami

Sernik na zimno w 15 minut: deser z serka homogenizowanego z truskawkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Efektowny sernik na zimno z truskawkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sernik na zimno z serka homogenizowanego z truskawkami to pyszny deser dla całej rodziny. Przygotowanie tego deseru zajmie Wam zaledwie 15 minut. Zapraszamy do wypróbowania sprytnego przepisu na pyszny sernik na zimno. Na ochłodę i dla przyjemności!

Składniki

  • 180 g ciasteczek owsianych lub innych kruchych, dobrej jakości

  • 50 g masła, stopionego

  • 500 g serka homogenizowanego

  • 500 ml galaretki agrestowej (już rozpuszczonej)

  • 300 g truskawek

  • 3-5 pędów szczytowych mięty

  • oraz tortownica o średnicy 20 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasteczka pokruszyć. Okruchy wymieszać  z rozpuszczonym masłem.

  • Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy. Ugnieść dłonią. 

  • Serek homogenizowany wymieszać z przygotowaną i przestudzoną galaretką.

  • Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.

  • Wstawić do lodówki na 3 godziny.

  • Po wyjęciu z lodówki przybrać świeżymi truskawkami i listkami mięty. 

Dlaczego sernik na zimno jest łatwy?

Gdy oglądacie w sklepach lśniące od żelatyny, pachnące wanilią i owocami, serniki na zimno to myślicie: Ojej, jakie to piękne i pewnie pracochłonne. Nic z tych rzeczy. Jeśli nie robicie twarogu od podstaw, anie nie przecieracie go pracowicie przez gęste sito, tudzież nie mielicie w maszynce do mięsa, to zrobicie taki sernik w 15 minut.

Nie potrzebujecie piec spodu, wystarczy pokruszyć dobrej jakości ciasteczka owsiane lub typu digestive (z otrębami), wymieszać ze stopionym masłem i gotowe. 

Nasze ekspresowa wersja przewiduje użycie serka homogenizowanego. Jeśli użyjecie waniliowego, wasz sernik będzie po prostu słodszy. 

Potrzebne jeszcze będzie galaretka do samodzielnego przygotowania w domu. Musicie ją tylko rozpuścić. 

No i rzecz najważniejsza - świeże owoce. Ułóżcie je na wierzchu i gotowe! Pora zaparzyć kawę i siadać do stołu!

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2