Zuppa inglese - uwaga, to nie zupa, a deser o niebanalnym smaku
      2022-11-28
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          8
      
    Zuppa inglese - ta nazwa skutecznie wprowadza w błąd, bowiem angielska zupa jest deserem i do tego włoskim. Poza tymi drobnostkami wszystko się zgadza - deser jest słodki, kremowy i pyszny. Przygotowuje się go w większości z ogólnie dostępnych składników, a ten niedostępny, czyli likier alchermes można zastąpić słodkim, mocnym winem, na przykład porto.
SKŁADNIKI
- 500 ml mleka
 - 85 g cukru
 - 40 g mąki
 - 4 żółtka
 - 1 laska wanilia
 - 130 gram biszkoptów
 - likier alchermes lub mocne porto
 - dżem morelowy, owocowy lub pigwowy
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw ubij żółtka z cukrem, stopniowo dodawaj mąkę i esencje waniliową.
 - Mleko podgrzewaj na niedużym ogniu, a gdy się zagotuje dodaj mieszaninę.
 - Podgrzewaj cały czas mieszając. Uważaj, aby się nie przypalić kremu.
 - Jeśli krem będzie zbyt gorący, zdejmij go z ognia, inaczej może wykipieć.
 - Mieszaj krem i podgrzewaj, aż zgęstnieje, a następnie zdejmij z ognia i wystudź.
 - Formę do ciasta posmaruj ją masłem i wyłóż warstwę dżemu owocowego.
 - Następnie rozsmaruj warstwę kremu i zanurz w nim biszkoptów moczone w alkoholu.
 - Kontynuuj wykładanie warstw do zużycia składników. Odstaw w chłodne miejsce do ściśnięcia.
 
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?