Zuppa inglese - uwaga, to nie zupa, a deser o niebanalnym smaku
2022-11-28

łatwy
30 min
8
Zuppa inglese - ta nazwa skutecznie wprowadza w błąd, bowiem angielska zupa jest deserem i do tego włoskim. Poza tymi drobnostkami wszystko się zgadza - deser jest słodki, kremowy i pyszny. Przygotowuje się go w większości z ogólnie dostępnych składników, a ten niedostępny, czyli likier alchermes można zastąpić słodkim, mocnym winem, na przykład porto.
SKŁADNIKI
- 500 ml mleka
- 85 g cukru
- 40 g mąki
- 4 żółtka
- 1 laska wanilia
- 130 gram biszkoptów
- likier alchermes lub mocne porto
- dżem morelowy, owocowy lub pigwowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw ubij żółtka z cukrem, stopniowo dodawaj mąkę i esencje waniliową.
- Mleko podgrzewaj na niedużym ogniu, a gdy się zagotuje dodaj mieszaninę.
- Podgrzewaj cały czas mieszając. Uważaj, aby się nie przypalić kremu.
- Jeśli krem będzie zbyt gorący, zdejmij go z ognia, inaczej może wykipieć.
- Mieszaj krem i podgrzewaj, aż zgęstnieje, a następnie zdejmij z ognia i wystudź.
- Formę do ciasta posmaruj ją masłem i wyłóż warstwę dżemu owocowego.
- Następnie rozsmaruj warstwę kremu i zanurz w nim biszkoptów moczone w alkoholu.
- Kontynuuj wykładanie warstw do zużycia składników. Odstaw w chłodne miejsce do ściśnięcia.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?