Zuppa inglese - uwaga, to nie zupa, a deser o niebanalnym smaku

Zuppa inglese
Autor: Shutterstock Zuppa inglese to włoski kremowy deser z dodatkiem biszkoptów.
łatwy
30 min
8

Zuppa inglese - ta nazwa skutecznie wprowadza w błąd, bowiem angielska zupa jest deserem i do tego włoskim. Poza tymi drobnostkami wszystko się zgadza - deser jest słodki, kremowy i pyszny. Przygotowuje się go w większości z ogólnie dostępnych składników, a ten niedostępny, czyli likier alchermes można zastąpić słodkim, mocnym winem, na przykład porto.

SKŁADNIKI

  • 500 ml mleka
  • 85 g cukru
  • 40 g mąki
  • 4 żółtka
  • 1 laska wanilia
  • 130 gram biszkoptów
  • likier alchermes lub mocne porto
  • dżem morelowy, owocowy lub pigwowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw ubij żółtka z cukrem, stopniowo dodawaj mąkę i esencje waniliową.
  • Mleko podgrzewaj na niedużym ogniu, a gdy się zagotuje dodaj mieszaninę.
  • Podgrzewaj cały czas mieszając. Uważaj, aby się nie przypalić kremu.
  • Jeśli krem będzie zbyt gorący, zdejmij go z ognia, inaczej może wykipieć.
  • Mieszaj krem i podgrzewaj, aż zgęstnieje, a następnie zdejmij z ognia i wystudź.
  • Formę do ciasta posmaruj ją masłem i wyłóż warstwę dżemu owocowego.
  • Następnie rozsmaruj warstwę kremu i zanurz w nim biszkoptów moczone w alkoholu.
  • Kontynuuj wykładanie warstw do zużycia składników. Odstaw w chłodne miejsce do ściśnięcia.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej