Znakomite ciasto z makiem i jabłkami
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z makiem i jabłkami kusi słodkim i wilgotnym wnętrzem i przyjemną teksturą.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 150 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 2 szklanki maku
- 3 jabłka
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 szklanka mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, połową cukru pudru, margaryną, 3 żółtkami i 1 łyżką śmietany. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki.
- Mak ugotuj w mleku, odsącz i zmiel dwukrotnie. Do zmielonego maku dodaj żółtka, kaszę mannę oraz resztę żółtek, cukru i śmietany. Wymieszaj.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z kaszą i dodaj do maku. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
- Kruchym ciastem wyłóż dno wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia, a następnie przełóż na nie masę makową.
- Wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.