Zaskocz wszystkich! Babeczki miętowe z czekoladą jak z eleganckiej cukierni
Świąteczne smaki w prostym wydaniu. Idealne połączenie mięty i czekolady w przepysznych babeczkach. To przepis, który sprawdzi się nie tylko od święta. Przygotuj te aromatyczne wypieki w kilka chwil i rozkoszuj się idealnym smakiem, który przy okazji ma efekt wow, jeśli chodzi o zapach.
i
Dieta wegetariańska
Połączenie mięty i czekolady. Babeczki, które zachwycają
Połączenie czekolady i mięty to idealne smaki, które kojarzą się wielu z okresem świątecznym. Nie tylko świetnie smakują, ale również niesamowicie pachną. To babeczki, które perfekcyjnie sprawdzą się na każdy dzień, jak i na wigilijny stół - wszystko zależy od naszych preferencji.
Jeśli chcemy możemy do masy dodać łyżkę jogurtu greckiego. Ten niewielki dodatek sprawi, że nasze babeczki będą znacząco wilgotniejsze, co sprawi, że będą smakowały jeszcze lepiej. Jeśli nie chcemy, by mięta przeważała w smaku naszych babeczek możemy zmniejszyć jej ilość do 1/4 łyżeczki.
Jak ulepszyć nasze babeczki? Wystarczy ta zamiana
Ciekawym pomysłem może być również przygotowanie do nich kremu miętowego lub polewy. Do tego ostatniego wystarczy rozpuścić 80 g czekolady, dodać 1 łyżkę śmietanki i kropelką ekstaktu miętowego.
Te babeczki to prosty sposób na aromatyczne słodkości, które idealnie wpisują się w zimowy klimat. Przygotujesz je w kilka chwil, a ich smak oraz zapach oczaruje każdego. Wystarczy kilka składników i chwila roboty, by móc zajadać się tymi pysznymi babeczkami.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego
- Dodatkowo:
- 80–100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy ze sobą mąkę, kakao, proszek, sodę, sól i cukier.
- W osobnej misce łączymy ze sobą jajka, mleko, olej i ekstrakt miętowy.
- Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do momentu połączenia.
- Dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy.
- Masę przelewamy do papilotek.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
- Odstawiamy do ostygnięcia.