Zapiekane jabłka z tapioką - przepis
2021-03-29
średni
40 min
4
Jabłka zapiekane - odrobina cynamonu, wanilia i ten zapach pieczonych jabłek... To pyszny deser, który przy okazji mocno oddziałuje na zmysły. Podajemy przepis na jabłka zapiekane z tapioką.
SKŁADNIKI
- 4 jabłka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 4-5 łyżek rodzynek
- 2 łyżki tapioki (tapioka to kasza z manioku)
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/3 szklanki soku jabłkowego
- 2-3 łyżki miodu
- 2-3 łyżki masła lub margaryny
- 3 łyżki maki pszennej
- ¼ szklanki brązowego cukru
- szklanka musli (użyj musli bez owoców – nie będą się przypalały podczas pieczenia)
- szklanka jogurtu waniliowego (może być jogurt naturalny, ale warto wtedy dodać do niego kilka kropli ekstraktu waniliowego)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj tapiokę, cynamon, sok jabłkowy i miód. Odstaw, by tapioka zmiękła, co jakiś czas zamieszaj.
- Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki (najlepiej 0,5 cm). Skrop plasterki sokiem z cytryny i rozłóż w naczyniu do zapiekania (niezbyt dużym - 1,5 l będzie akurat).
- Posmaruj je tapiokową masą i posyp rodzynkami. Musli, cukier, masło, mąkę i masło dokładnie wymieszaj. Pokryj tą masą jabłka w tapioce.
- Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz ok. 25 minut.
- Zdejmij nakrycie i piecz jeszcze ok. 10 minut, aż wierzch zbrązowieje.
- Po upieczeniu rozłóż „jabłkową zapiekankę” na talerze. Każdą porcje polej jogurtem. Podawaj na ciepło.