Zapiekane jabłka z tapioką - przepis

2021-03-29
MK
Zapiekane jabłka z tapioką - przepis
Autor: thinkstockphotos.com Pieczone jabłka skąpane w aromatycznych przyprawach - palce lizać!
średni
40 min
4

Jabłka zapiekane - odrobina cynamonu, wanilia i ten zapach pieczonych jabłek... To pyszny deser, który przy okazji mocno oddziałuje na zmysły. Podajemy przepis na jabłka zapiekane z tapioką.

SKŁADNIKI

  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4-5 łyżek rodzynek
  • 2 łyżki tapioki (tapioka to kasza z manioku)
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki maki pszennej
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • szklanka musli (użyj musli bez owoców – nie będą się przypalały podczas pieczenia)
  • szklanka jogurtu waniliowego (może być jogurt naturalny, ale warto wtedy dodać do niego kilka kropli ekstraktu waniliowego)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj tapiokę, cynamon, sok jabłkowy i miód. Odstaw, by tapioka zmiękła, co jakiś czas zamieszaj. 
  • Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki (najlepiej 0,5 cm). Skrop plasterki sokiem z cytryny i rozłóż w naczyniu do zapiekania (niezbyt dużym - 1,5 l będzie akurat).
  • Posmaruj je tapiokową masą i posyp rodzynkami. Musli, cukier, masło, mąkę i masło dokładnie wymieszaj. Pokryj tą masą jabłka w tapioce. 
  • Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz ok. 25 minut.
  • Zdejmij nakrycie i piecz jeszcze ok. 10 minut, aż wierzch zbrązowieje.
  • Po upieczeniu rozłóż „jabłkową zapiekankę” na talerze. Każdą porcje polej jogurtem. Podawaj na ciepło.
MK