Zamiast kulek mocy robię te migdałowe kartofelki. Są błyskawiczne i idealnie słodkie

2025-12-12 15:25

Przepisy na kulki mocy i domowe trufle cieszą się zawsze wielkim powodzeniem. Istnieje jednak jeszcze lepsza receptura na idealną słodką przekąskę nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Słodkie kartofelki z migdałów obtoczone w kakao smakują wybornie. Wystarczy przygotować je raz, aby kulki mocy i trufelki odeszły w zapomnienie. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić te obłędnie słodkie i mega migdałowe kartofelki.

migdałowe kartofelki

i

Autor: Gaby Medeiros/ Shutterstock Słodkie kartofelki skradną twoje serce. Smakują lepiej niż trufle z belgijskiej czekolady.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Z czego zrobić migdałowe kartofelki?

W przepisie na domowe słodkie kartofelki o smaku migdałów wykorzystuje się kilka składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne. Można je kupić przez cały rok, a przed świętami mają dobre ceny. Do przygotowania można też wykorzystać resztki produktów, które zostały z pieczenia świątecznych ciast.

Co jest potrzebne, aby zrobić pyszne i aromatyczne kartofelki migdałowe? Lista składników jest krótka i obejmuje tylko pięć produktów. Znalazły się na niej:

Jak zrobić migdałowe kartofelki?

Przepis na pełne migdałowego smaku domowe kartofelki w słodkiej odsłonie nie jest trudny. To bardzo łatwa receptura, która nie wymaga długiego czasu czy skomplikowanych czynności. Wystarczy kwadrans, aby zrobić migdałowe kartofelki. Na spróbowanie trzeba niestety poczekać. Słodkie kartofelki powinny chłodzić się w lodówce przez godzinę.

Jak więc robi się wyborne kartofelki migdałowe? Z tym przepisem jest to nie tylko łatwe, ale i błyskawiczne. Do zrobienia tej oryginalnej słodkiej przekąski można zatrudnić całą rodzinę. To świetna zabawa spędzona w rodzinnym gronie.

  • 1. krok – zmiksowanie zmielonych migdałów z cukrem pudrem, białkiem i aromatem migdałowym
  • 2. krok – wyrobienie masy marcepanowej ręcznie
  • 3. krok – uformowanie kartofelków i obtoczenie ich w kakao
  • 4. krok – schłodzenie migdałowych kartofelków w lodówce

Jak podawać kartofelki migdałowe?

Pyszne domowe kartofelki przygotowane z masy marcepanowej to doskonała słodka przekąska na każdą okazję. Idealnie sprawdzi się podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Kartofelki można też zapakować w ozdobne torebki i podarować bliskim pod choinkę. Tak jadalny prezent zachwyci oko i podbije podniebienie. Stanowią także wyborną przekąskę do kawy i między posiłkami. Dzięki temu, że składniki są zawsze w sklepach, a przygotowanie jest banalnie łatwe, słodkie migdałowe kartofelki można robić na okrągło. Na pewno szybko się nie znudzą.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki kakao do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć zmielone migdały. Wsypać cukier. Dodać białko i ekstrakt migdałowy. Zmiksować do połączenia.
  • Następnie masę wyrabiać ręcznie, aż stanie się jednolita.
  • Z masy formować niewielkie kuleczki o niezbyt regularnym kształcie.
  • Każdą kuleczkę obtoczyć w kakao i ułożyć na talerzu lu desce, zachowując niewielkie odstępy.
  • Wstawić do lodówki na godzinę, aby masa stężała.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę w Boże Narodzenie i nie tylko.
Beszamel - kakao
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...