Z gruszek robię szybki i pyszny deser. Wystarczą 4 składniki, cynamon i patelnia

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sezon na gruszki trwa w najlepsze. Te pyszne owoce można jeść same, dodawać do słodkich wypieków i robić domowe przetwory. Ale co zrobić z gruszek na szybko? Pyszne i słodkie gruszki z patelni to strzał w dziesiątkę. Ten obłędny deser jest łatwy i błyskawiczny. Zachwyci oko i oczaruje smakiem. Zobaczcie, jak zrobić wyśmienite gruszki z patelni.
Z czego robi się gruszki z patelni?
Gruszki smażone na patelni to wyborny deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Przygotowuje się go z łatwo dostępnych produktów. Głównym składnikiem deseru są gruszki, na które sezon jest w pełni. Najlepsze są takie odmiany jak Konferencja, Williams i Lukasówka. Należy unikać miękkich owoców, a wybierać te bardziej twarde. Lista składników jest krótka i obejmuje tylko pięć artykułów spożywczych. Znalazły się na niej:
- gruszki
- masło
- cukier trzcinowy
- sok z cytryny
- cynamon – można go zastąpić przyprawą do piernika
Jak zrobić gruszki z patelni?
Przepis na pełne smaku i idealnie słodkie gruszki smażone na patelni jest dziecinnie łatwy. Przygotowanie jest też szybkie. Gruszki z patelni robi się w kwadrans. Jeżeli będziecie postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, deser uda się i każdy będzie nim oczarowany.
Jak więc usmażyć gruszki na patelni? Deser jest prosty, a wrażenia smakowe są nie do opisania. Poznajcie skrócony przepis:
- 1. krok – obranie i przekrojenie gruszek na połówki
- 2. krok – podgrzanie na patelni masła z cukrem i sokiem z cytryny
- 3. krok – usmażenie gruszek na patelni
- 4. krok – doprawienie smażonych gruszek cynamonem
Jak podawać gruszki z patelni?
Smażone na patelni słodkie gruszki to pomysł na wyborny deser. Tak przyrządzone owoce najpierw oczarują wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwycą smakiem. Deser można serwować na ciepło lub po ostygnięciu. Porcje wzbogacą lody śmietankowe lub waniliowe. Gruszki można też udekorować polewą czekoladową lub bitą śmietaną. W każdej wersji smakują obłędnie i na długo pozostają w pamięci.
SKŁADNIKI
- 4 gruszki
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta cynamonu lub przyprawy do piernika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone gruszki pokroić na połówki. Za pomocą łyżeczki usunąć gniazda nasienne.
- Na patelni roztopić masło i wsypać cukier trzcinowy. Wlać sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
- Na patelnię przełożyć gruszki i smażyć około 4 minut, aż nabiorą rumianego koloru. Następnie przewrócić je na drugą stronę i oprószyć cynamonem. Smażyć około 2 minut.
- Podawać na deser lub jako przekąskę.