Z gruszek robię szybki i pyszny deser. Wystarczą 4 składniki, cynamon i patelnia

gruszki z patelni
Autor: Shutterstock Wrzuć na patelnię i po chwili masz obłędny deser. Te gruszki to poezja smaku!
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sezon na gruszki trwa w najlepsze. Te pyszne owoce można jeść same, dodawać do słodkich wypieków i robić domowe przetwory. Ale co zrobić z gruszek na szybko? Pyszne i słodkie gruszki z patelni to strzał w dziesiątkę. Ten obłędny deser jest łatwy i błyskawiczny. Zachwyci oko i oczaruje smakiem. Zobaczcie, jak zrobić wyśmienite gruszki z patelni.

Z czego robi się gruszki z patelni?

Gruszki smażone na patelni to wyborny deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Przygotowuje się go z łatwo dostępnych produktów. Głównym składnikiem deseru są gruszki, na które sezon jest w pełni. Najlepsze są takie odmiany jak Konferencja, Williams i Lukasówka. Należy unikać miękkich owoców, a wybierać te bardziej twarde. Lista składników jest krótka i obejmuje tylko pięć artykułów spożywczych. Znalazły się na niej:

  • gruszki
  • masło
  • cukier trzcinowy
  • sok z cytryny
  • cynamon – można go zastąpić przyprawą do piernika

Jak zrobić gruszki z patelni?

Przepis na pełne smaku i idealnie słodkie gruszki smażone na patelni jest dziecinnie łatwy. Przygotowanie jest też szybkie. Gruszki z patelni robi się w kwadrans. Jeżeli będziecie postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, deser uda się i każdy będzie nim oczarowany.

Jak więc usmażyć gruszki na patelni? Deser jest prosty, a wrażenia smakowe są nie do opisania. Poznajcie skrócony przepis:

  • 1. krok – obranie i przekrojenie gruszek na połówki
  • 2. krok – podgrzanie na patelni masła z cukrem i sokiem z cytryny
  • 3. krok – usmażenie gruszek na patelni
  • 4. krok – doprawienie smażonych gruszek cynamonem

Jak podawać gruszki z patelni?

Smażone na patelni słodkie gruszki to pomysł na wyborny deser. Tak przyrządzone owoce najpierw oczarują wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwycą smakiem. Deser można serwować na ciepło lub po ostygnięciu. Porcje wzbogacą lody śmietankowe lub waniliowe. Gruszki można też udekorować polewą czekoladową lub bitą śmietaną. W każdej wersji smakują obłędnie i na długo pozostają w pamięci.

SKŁADNIKI

  • 4 gruszki
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cynamonu lub przyprawy do piernika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone gruszki pokroić na połówki. Za pomocą łyżeczki usunąć gniazda nasienne.
  • Na patelni roztopić masło i wsypać cukier trzcinowy. Wlać sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
  • Na patelnię przełożyć gruszki i smażyć około 4 minut, aż nabiorą rumianego koloru. Następnie przewrócić je na drugą stronę i oprószyć cynamonem. Smażyć około 2 minut.
  • Podawać na deser lub jako przekąskę.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej