Wiśnie z grilla pieczone pod migdałową kruszonką
2020-08-08

łatwy
25 min
4
Wiśnie z grilla pieczone pod migdałową kruszonką to znakomity pomysł na pyszny deser na imprezy w ogrodzie. Owoce upieczone na ruszcie pod kruszonką kuszą smakiem i aromatem. Jeśli dodamy do nich porcję lodów to nikt się im nie oprze.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg wiśni
- 2 łyżki wiśniówki
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1 szklanka mąki
- 2/3 kostki masła
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiśnie umyć, wydrylować, wymieszać ze skórką pomarańczową i zalać wiśniówką.
- Mąkę rozetrzeć palcami z masłem, płatkami i solą.
- Ka kwadratowy kawałek folii aluminiowej położyć porcję wiśni i porcję kruszonki.
- Zawinąć brzegi folii do góry i ułożyć zawiniątka na średnio rozgrzanym grillu.
- Piec aż kruszonka będzie złota. Podawać z lodami lub bitą śmietaną.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?