Wiśnie z grilla pieczone pod migdałową kruszonką

Wiśnie z grilla pieczone pod migdałową kruszonką
Autor: Shutterstock Wiśnie z grilla to pyszny deser.
łatwy
25 min
4

Wiśnie z grilla pieczone pod migdałową kruszonką to znakomity pomysł na pyszny deser na imprezy w ogrodzie. Owoce upieczone na ruszcie pod kruszonką kuszą smakiem i aromatem. Jeśli dodamy do nich porcję lodów to nikt się im nie oprze.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg wiśni
  • 2 łyżki wiśniówki
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 kostki masła
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wiśnie umyć, wydrylować, wymieszać ze skórką pomarańczową i zalać wiśniówką.
  • Mąkę rozetrzeć palcami z masłem, płatkami i solą.
  • Ka kwadratowy kawałek folii aluminiowej położyć porcję wiśni i porcję kruszonki.
  • Zawinąć brzegi folii do góry i ułożyć zawiniątka na średnio rozgrzanym grillu.
  • Piec aż kruszonka będzie złota. Podawać z lodami lub bitą śmietaną.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej