Wigilijna kutia - tradycyjny przepis
Podajemy przepis na kutię wigilijną z bakaliami i miodem według tradycyjnej receptury naszych babć. Sprawdź, jak zrobić kutię na wigilię, słodkie danie z makiem i kaszą, bez którego w wielu domach trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia.
Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny również Łazanki z makiem i bakaliami oraz Śląskie makówki Anny Starmach
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 200 g maku potrójnie mielonego
- 1 torebka cukru wanilinowego CYKORIA
- 200 ml mleka
- 4 łyżki miodu
- 1/2 paczki rodzynek CYKORIA
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki kandyzowanej pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:2 (jedna część kaszy, dwie części wody) przez ok. 15 minut. Garnek z kaszą przykrywamy i zdejmujemy z gazu. Trzeba dać kaszy trochę czasu, aby porządnie napęczniała.
W tym samym czasie przygotowujemy masę makową. Wsypujemy do garnka mak i cukier wanilinowy, dolewamy mleko oraz miód. Całość zagotowujemy a następnie gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy.
Dodajemy skórkę z pomarańczy, rodzynki i orzechy włoskie i gotujemy jeszcze chwilę.
Gorącą kaszę przekładamy do miski, w której będziemy ją podawać i dekorujemy pozostałą częścią bakalii.
Miskę odstawiamy, aby całość ostygła i wkładamy do lodówki lub podajemy bezpośrednio na wigilijny stół.
Kutia powinna być bardzo słodka i dość gęsta. W razie potrzeby dosładzamy ją dodatkową porcją miodu.