Wigilijna kutia - przepis Pascala i Okrasy
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
          
          średni
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Wypróbuj kutię wigilijną według przepisu Pascala i Okrasy! Kutia z bakaliami według przepisów popularnych kucharzy przygotowujemy z odrobiną rumu i dodatkiem wanilii. Aromatyczna kutia według receptury Pascala i Okrasy z pewnością stanie się słodkim przebojem stołu!
Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny  również Łazanki z makiem i bakaliami  oraz Śląskie makówki Anny Starmach
SKŁADNIKI
- 100 g suchego maku
 - 200 g suchej pszenicy
 - ok. 150 g miodu
 - 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych (kilka orzechów w całości zostawiamy do dekoracji)
 - 100 g rodzynek
 - 1 pomarańcza
 - 100 ml rumu
 - 150 ml mleka
 - 1 laska wanilii
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pszenicę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy, ponownie zalewamy zimną wodą i odstawiamy 24 godziny. Następnie gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła.
 - Mak parzymy we wrzątku, następnie trzykrotnie mielemy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy rum, dodajemy rodzynki. Rodzynki zagotowujemy, odstawiamy.
 - Laskę wanilii przekrawamy na pół, następnie w poprzek i za pomocą noża wybieramy ziarenka. Również kora waniliowa idealnie nadaje się do aromatyzowania mleka, więc możemy także jej użyć.
 - Do rozgrzanego garnka wlewamy niewielką ilość wody (aby zapobiec przypaleniu się mleka), 150 ml mleka, miód i dodajemy ziarenka z laski wanilii razem z korą. Często mieszamy i czekamy, aż mleko się zagotuje.
 - Do dużej miski przekładamy pszenicę i sparzony, zmielony mak oraz posiekane orzechy.
 - Pomarańczę parzymy, następnie ścieramy jej skórkę do garnka z mlekiem (ilość skórki wg uznania). Wszystko zagotowujemy.
 - Do pszenicy i maku dodajemy namoczone rodzynki z rumem, doprawiamy sokiem z połówki pomarańczy i całość zalewamy mlekiem z miodem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy sokiem z drugiej połówki pomarańczy.
 - Dekorujemy pozostawionymi orzechami i miąższem wyciętym z pomarańczy.