Wigilijna kutia - przepis Pascala i Okrasy

2021-03-29
Aleksandra Sokołowska
kutia przepis pascala i okrasy
Autor: Shutterstock Kutia - tradycyjny przysmak wigilijny z maku, pszenicy, miodu i bakalii
średni
40 min
4

Wypróbuj kutię wigilijną według przepisu Pascala i Okrasy! Kutia z bakaliami według przepisów popularnych kucharzy przygotowujemy z odrobiną rumu i dodatkiem wanilii. Aromatyczna kutia według receptury Pascala i Okrasy z pewnością stanie się słodkim przebojem stołu!

Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny  również Łazanki z makiem i bakaliami  oraz Śląskie makówki Anny Starmach

SKŁADNIKI

  • 100 g suchego maku
  • 200 g suchej pszenicy
  • ok. 150 g miodu
  • 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych (kilka orzechów w całości zostawiamy do dekoracji)
  • 100 g rodzynek
  • 1 pomarańcza
  • 100 ml rumu
  • 150 ml mleka
  • 1 laska wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pszenicę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy, ponownie zalewamy zimną wodą i odstawiamy 24 godziny. Następnie gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła.
  • Mak parzymy we wrzątku, następnie trzykrotnie mielemy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy rum, dodajemy rodzynki. Rodzynki zagotowujemy, odstawiamy.
  • Laskę wanilii przekrawamy na pół, następnie w poprzek i za pomocą noża wybieramy ziarenka. Również kora waniliowa idealnie nadaje się do aromatyzowania mleka, więc możemy także jej użyć.
  • Do rozgrzanego garnka wlewamy niewielką ilość wody (aby zapobiec przypaleniu się mleka), 150 ml mleka, miód i dodajemy ziarenka z laski wanilii razem z korą. Często mieszamy i czekamy, aż mleko się zagotuje.
  • Do dużej miski przekładamy pszenicę i sparzony, zmielony mak oraz posiekane orzechy.
  • Pomarańczę parzymy, następnie ścieramy jej skórkę do garnka z mlekiem (ilość skórki wg uznania). Wszystko zagotowujemy.
  • Do pszenicy i maku dodajemy namoczone rodzynki z rumem, doprawiamy sokiem z połówki pomarańczy i całość zalewamy mlekiem z miodem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy sokiem z drugiej połówki pomarańczy.
  • Dekorujemy pozostawionymi orzechami i miąższem wyciętym z pomarańczy.
Aleksandra Sokołowska