Wafle z masą kajmakową
Wafle przekładane masą kajmakową zna z dzieciństwa chyba każdy. Przepis na piszingera jest szybki i banalnie prosty, zwłaszcza gdy mamy w zanadrzu gotowy kajmak w puszce. A gdyby tak zrobić własną masę kajmakową do przekładania wafli? Trochę to potrwa, ale gwarantujemy, że deser będzie o niebo pyszniejszy. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego CYKORIA
- Paczka rodzynek CYKORIA
- 4 łyżki karobu lub kakao
- 0,5 szklanki mleka w proszku
- Wafle do piszingera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mleko gotujemy z cukrem na małym ogniu przez około 1 godzinę. Kiedy zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru, dodajemy cukier wanilinowy, rodzynki oraz karob lub kakao.
Całość gotujemy jeszcze kilka minut, a następnie dodajemy mleko w proszku, intensywnie mieszamy i gotujemy do momentu rozpuszczenia się mleka. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Jeszcze ciepłą masą smarujemy wafle, przekładając każdą warstwę karmelem. Deser owijamy w papier do pieczenia i obciążamy np. grubą, drewnianą deską do krojenia lub książkami.
Po około 30 minutach wkładamy wafle do lodówki i już zimne, kroimy w kwadraty lub prostokąty.