Wafle z masą kajmakową

2021-03-29
mat. pras. CYKORIA S.A.
Wafle z masą kajmakową
Autor: mat. pras. CYKORIA S.A. Wafle przekładane masą kajmakową to popularny przysmak z dzieciństwa 
łatwy
90 min
4

Wafle przekładane masą kajmakową zna z dzieciństwa chyba każdy. Przepis na piszingera jest szybki i banalnie prosty, zwłaszcza gdy mamy w zanadrzu gotowy kajmak w puszce. A gdyby tak zrobić własną masę kajmakową do przekładania wafli? Trochę to potrwa, ale gwarantujemy, że deser będzie o niebo pyszniejszy. Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego CYKORIA
  • Paczka rodzynek CYKORIA
  • 4 łyżki karobu lub kakao
  • 0,5 szklanki mleka w proszku
  • Wafle do piszingera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Mleko gotujemy z cukrem na małym ogniu przez około 1 godzinę. Kiedy zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru, dodajemy cukier wanilinowy, rodzynki oraz karob lub kakao.

    Całość gotujemy jeszcze kilka minut, a następnie dodajemy mleko w proszku, intensywnie mieszamy i gotujemy do momentu rozpuszczenia się mleka. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

    Jeszcze ciepłą masą smarujemy wafle, przekładając każdą warstwę karmelem. Deser owijamy w papier do pieczenia i obciążamy np. grubą, drewnianą deską do krojenia lub książkami.

    Po około 30 minutach wkładamy wafle do lodówki i już zimne, kroimy w kwadraty lub prostokąty.

mat. pras. CYKORIA S.A.