Twarożkowa pianka: pyszne i dietetyczne ptasie mleczko z twarogu

2020-11-15
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Twarożkowa pianka: pyszne i dietetyczne ptasie mleczko z twarogu
Autor: Shutterstock Twarożkowa pianka w formie babki
łatwy
30 min
4

Twarożkowa pianka pyszny i dietetyczny deser z twarogu. Ten rodzaj twarożkowego ptasiego mleczka wylansowała słynna dieta Ducana. Ze względu na niską zawartość kalorii pianka spodoba się szczególnie osobom na diecie odchudzającej.

Składniki

400 g twarożek kremowy lub homogenizowany lub mielony

15 g żelatyny

120 ml mleka

50 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W blenderze zmiksować twarożek z cukrem pudrem na puszystą masę.

Żelatynę zalać ciepłym mlekiem i pozostawić na 10-15 minut.

Dodać napęczniałą żelatynę razem z mlekiem do masy twarogowej i ponownie zmiksować.

Przelać mieszaninę do silikonowej formy lub foremek i wstawić do lodówki na 2 godziny. Można również przelać do ceramicznych naczynek lub metalowych (wyłożonych folią spożywczą).

Podać z konfiturą lub posypane cynamonem.