Twarożkowa pianka: pyszne i dietetyczne ptasie mleczko z twarogu

Twarożkowa pianka: pyszne i dietetyczne ptasie mleczko z twarogu
Autor: Shutterstock Twarożkowa pianka w formie babki
łatwy
30 min
4

Twarożkowa pianka pyszny i dietetyczny deser z twarogu. Ten rodzaj twarożkowego ptasiego mleczka wylansowała słynna dieta Ducana. Ze względu na niską zawartość kalorii pianka spodoba się szczególnie osobom na diecie odchudzającej.

SKŁADNIKI

  • 400 g twarożek kremowy lub homogenizowany lub mielony
  • 15 g żelatyny
  • 120 ml mleka
  • 50 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W blenderze zmiksować twarożek z cukrem pudrem na puszystą masę.
  • Żelatynę zalać ciepłym mlekiem i pozostawić na 10-15 minut.
  • Dodać napęczniałą żelatynę razem z mlekiem do masy twarogowej i ponownie zmiksować.
  • Przelać mieszaninę do silikonowej formy lub foremek i wstawić do lodówki na 2 godziny. Można również przelać do ceramicznych naczynek lub metalowych (wyłożonych folią spożywczą).
  • Podać z konfiturą lub posypane cynamonem.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej