Truskawki w gorzkiej pikantnej czekoladzie

2021-03-29
Matka i syn gotują
truskawki-w-gorzkiej-pikantnej-czekoladzie.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Truskawki w gorzkeij czekoladzie z chilli to zaskakujące połączenie - idealne dla miłośników mniej słodkich deserów
łatwy
20 min
4

Truskawki w czekoladzie to znany pomysł na deser. Ale można je zmienić w oryginalne danie, gdy standardową czekoladę mleczną zastąpimy czekoladą gorzką z dodatkiem chilli.

SKŁADNIKI

  • 30 dag jędrnych małych truskawek
  • tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70 proc., może być 85 proc)
  • łyżka śmietany kremówki
  • spora szczypta chili
  • łyżeczka skórki startej z pomarańczy (lub 2-3 krople aromatu pomarańczowego)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki opłukać, delikatnie osuszyć, nie usuwać szypułek.
  • Czekoladę włożyć do rondelka, rondelek wstawić do garnka z gotującą wodą, dodać śmietanę, stopić czekoladę, uważając, by się nie zagotowała.
  • Dodać chili i skórkę pomarańczową lub aromat, wymieszać, przestudzić.
  • Truskawki zanurzać do połowy w płynnej czekoladzie, odłożyć na pergamin do wystudzenia.
Matka i syn gotują