Truskawki w gorzkiej pikantnej czekoladzie
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Truskawki w czekoladzie to znany pomysł na deser. Ale można je zmienić w oryginalne danie, gdy standardową czekoladę mleczną zastąpimy czekoladą gorzką z dodatkiem chilli.
SKŁADNIKI
- 30 dag jędrnych małych truskawek
- tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70 proc., może być 85 proc)
- łyżka śmietany kremówki
- spora szczypta chili
- łyżeczka skórki startej z pomarańczy (lub 2-3 krople aromatu pomarańczowego)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki opłukać, delikatnie osuszyć, nie usuwać szypułek.
- Czekoladę włożyć do rondelka, rondelek wstawić do garnka z gotującą wodą, dodać śmietanę, stopić czekoladę, uważając, by się nie zagotowała.
- Dodać chili i skórkę pomarańczową lub aromat, wymieszać, przestudzić.
- Truskawki zanurzać do połowy w płynnej czekoladzie, odłożyć na pergamin do wystudzenia.