Truskawki w czekoladzie
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Truskawki zanurzone w czekoladzie kojarzą się z romantyczną przekąską dla dwojga, ale równie dobrze można je przygotować na rodzinny deser. Oto prosty przepis na truskawki w czekoladzie - ciemnej i białej.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg truskawek
- Tabliczka ciemnej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
- Tabliczka białej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- Patyczki szaszłykowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tabliczki czekolady rozkruszamy i wrzucamy do dwóch garnuszków (oddzielnie białą i ciemną).
- Do obu naczyń wlewamy po połowie mleka i stawiamy na bardzo małym ogniu. Mieszamy czekoladę, aż się rozpuści. Odstawiamy garnuszki z palnika.
- W tym czasie umyte owoce nadziewamy na szaszłykowe patyczki. Ogonki zostawiamy, bo ładnie wyglądają, a poza tym są jadalne.
- Następnie zanurzamy truskawki w ciepłej czekoladzie i układamy na talerzu. Gdy czekolada zastygnie, można je zjeść.