Truskawki w czekoladzie - pomysł na znakomity deser
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Truskawki w czekoladzie to oryginalny deser, który sprawdzi się w każdych okolicznościach. Nie tylko pięknie wygląda, ale również świetnie smakuje. Zobacz, jak go przygotować.
SKŁADNIKI
- tabliczka ulubionej czekolady bez dodatków (gorzka, biała lub mleczna)
- szczypta sproszkowanego chili
- 1/2 kg truskawek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę rozpuszczamy w miseczce na parze.
- Dodajemy szczyptę chili.
- Odstawiamy, by przestygła.
- Truskawki myjemy (zostawiając szypułki), a następnie osuszamy je.
- Każdą po kolei zanurzamy w czekoladzie i odkładamy, by słodka masa zastygła.
- Jeżeli chcemy zrobić wzorki na czekoladowej polewie, to maczamy wykałaczkę lub widelec w rozpuszczonej czekoladzie innego koloru i delikatnie ozdabiamy nią wyschnięta wcześniej masę.