Trufle - wykwintne słodkości domowej roboty [PRZEPIS]
2021-03-29
średni
15 min
4
Trufle to wyrafinowane słodkości, które doskonale sprawdzą się jako deser podczas romantycznej kolacji, wieczoru z koleżankami albo własnoręcznie przygotowany prezent. Sprawdż, jak zrobić trufle!
SKŁADNIKI
- 10 dag różnych orzechów
- 12,5 g gorzkiej czekolady
- 2,5 dag masła
- 5 dag cukru
- 2 łyżki kakao
- kakao, wiórki kokosowe lub orzechy (do dekoracji)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy zrumień na patelni bez tłuszczu.
- Czekoladę i masło rozpuść na parze.
- Następnie wymieszaj z orzechami, kakao i cukrem.
- Po ostudzeniu uformuj z masy kuleczki, po czym obtocz je w zmielonych orzechach, kakao lub wiórkach kokosowych.