Trifle z mascarpone i borówkami amerykańskimi
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Borówka amerykańska jest owocem o bardzo delikatnym smaku. Sprawdza się w łatwych przepisach na muffiny, naleśniki i placki z borówkami. Owoce borówki najlepsze są świeże, dlatego najczęściej dodajemy do gotowych słodkości. Podajemy przepis na pyszne trifle z mascarpone i borówkami amerykańskimi.
SKŁADNIKI
- Ubijamy śmietanę z połowa cukru pudru.
- Delikatnie spulchniamy ser mascarpone, dodajemy likier i resztę pudru.
- Bardzo delikatnie mieszamy serek mascarpone z bitą śmietaną, dodając ją porcjami.
- Rwiemy biszkopt na średniej wielkości kawałki, wkładamy na dno każdego naczynia, w którym będziemy podawać trifle.
- Skrapiamy delikatnie likierem.
Nakładamy porcję kremu, posypujemy borówkami amerykańskimi. - Robimy identycznie druga warstwę, bardzo uważając polewając likierem (tak żeby pozostał na biszkopcie).
- Całość dekorujemy najładniejszymi owocami borówki amerykańskiej.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 250 ml śmietany 30 %
- 200g cukru pudru (część do bitej śmietany, część do mascarpone)
- biszkopt czekoladowy (gotowy) lub twarde ciasteczka, pokruszone
- likier pomarańczowy lub limoncello