Tort naleśnikowy z nadzieniem z czekolady i amaretto: przepis na pyszny deser!
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Torty naleśnikowe przeżywają ostatnio renesans. Kiedyś robiły je nasze babcie, potem poszły w odstawkę, by dziś wrócić na nasze stoły w odsłonach słodkich lub wytrawnych. Naleśniki i nadzienie to milion możliwości - a zatem do dzieła!
SKŁADNIKI
- 15 naleśników
- nadzienie:
- 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 2 łyżki likieru amaretto
- polewa:
- czekolada (gorzkie lub deserowe)
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- łyżka likieru amaretto
- orzechy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nadzienie: w wysokim naczyniu ubić śmietanę mikserem. Stopniowo wsypywać cukier puder. Gdy masa zacznie gęstnieć, powoli dodawać kakao, likier amaretto (po łyżce), a następnie ekstrakt migdałowy.
- Ubić masę na sztywno i wstawić do lodówki.
- Polewa: posiekać czekoladę i włożyć do miski. W małym rondlu podgrzać śmietanę (ale nie zagotować!). Zalać nią czekoladę i mieszać, dopóki czekolada się nie roztopi. Do gładkiej masy dodać likier amaretto i wymieszać. Zostawić do ostudzenia.
- Położyć pierwszy naleśnik na środku eleganckiego talerza. Pędzel do ciasta zanurzać w polewie czekoladowej i bardzo cienko smarować wierzch naleśnika. Nałożyć na naleśnik cienką warstwę nadzienia, a na wierzch położyć kolejny naleśnik.
- Kontynuować układanie tortu w kolejności naleśnik – polewa – nadzienie.
- Ostatni naleśnik, znajdujący się na wierzchu, posmarować wyłącznie polewą. Udekorować grubo posiekanymi orzechami.