Tort fryzyjski - pyszny deser z ciasta francuskiego
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Tort fryzyjski to bardzo łatwy w przygotowaniu deser z ciasta francuskiego. Smakuje obłędnie i mimo mało efektownego wyglądu pasuje nie tylko na co dzień. Jak zrobić tort fryzyjski z powidłami śliwkowymi?
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 300 g ciasta francuskiego
- 30 g cukru
- mały słoik powideł śliwkowych
- 2 łyżki śliwowicy
- 2 torebki zagęstnika do śmietany
- 2 torebki cukru waniliowego
- duże opakowanie śmietany kremówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Po rozmrożeniu ciasto rozwałkuj i wytnij z niego 2 koła o średnicy 28 cm. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do nich ciasto i wstaw do lodówki na pół godziny.
- Oba spody ponakłuwaj widelcem. Jeden spód posmaruj wodą i posyp cukrem, dodatkowo ponacinaj w kilku miejscach.
- Upiecz placki w temperaturze 200 stopni Celsjusza - wystarczy 15 min.
- Powidła połącz dokładnie ze śliwowicą, a śmietanę ubij z zagęstnikiem i cukrem waniliowym.
- Spód bez cukru posmaruj powidłami i wyłóż bitą śmietaną, przykryj drugim plackiem (cukrem do góry).