Tort daktylowo-migdałowy: symfonia smaków!
2021-03-31
średni
40 min
4
Tort daktylowo-migdałowy to deser idealny na zimę. Daktyle to owoce sezonowe, które powinniśmy jeść właśnie o tej porze roku. A migdały są pełne zdrowych składników. I najważniejsze, ten tort jest po prostu przepyszny!
Polecamy również: Bakalie - czym są, skąd pochodzą i od jak dawna są obecne na naszych stołach?
SKŁADNIKI
- 25 dkg daktyli
- 20 dkg migdałów
- 6 jaj
- 35 dkg cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 4 dkg suchych biszkoptów
- szklanka słabej herbaty
- 1/2 szklanki cukru
- sok z jednej cytryny
- olejek rumowy
- 5 dkg galaretki
- 25 dkg masła
- 3/4 szklanki zimnego mleka
- olejek cytrynowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drobno siekamy 25 dkg daktyli.
- Mielimy 20 dkg migdałów.
- Na puszystą masę ucieramy 6 jaj z dodatkiem 25 dkg cukru pudru. Dodajemy do niej bakalie oraz 2 łyżeczki soku z cytryny, cukier wanilinowy i 4 dkg suchych, zmielonych biszkoptów.
- Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (średnicy 24-26 mm).
- Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.
- Stan upieczenia biszkopta sprawdzamy wykałaczką - po wyjęciu z pieczonego ciasta musi być suche. Biszkopt powinien dać się przekroić na 3-4 placki.
- Robimy poncz. Szklankę słabej herbaty słodzimy 1/2 szklanki cukru. Dodajemy sok z jednej cytryny i kilka kropli olejku rumowego.
- Placki biszkopta nasączamy ponczem.
- Wykonujemy krem. Galaretkę – 5 dkg – rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy. Masło – 25 dkg - ucieramy z 5 dkg cukru pudru i dodajemy stopniowo zimną, ale płynną galaretkę oraz 3/4 szklanki zimnego mleka. Pod koniec ucierania dodajemy kolejne 5 dkg cukru pudru oraz kilka kropli olejku cytrynowego. Przed rozłożeniem kremu na biszkopcie dobrze jest go schłodzić.
- Składamy tort. Każdy placek smarujemy kremem. Krem trzeba również rozprowadzić cienką warstwą na boku i wierzchu tortu.
- Całość dekorujemy migdałami (najlepiej w płatkach lub w słupkach).
- Przed krojeniem i podaniem tort daktylowo-migdałowy powinien chłodzić się kilka godzin w lodówce.