Tort daktylowo-migdałowy: symfonia smaków!

2018-01-22
Tort daktylowo-migdałowy
Autor: Shutterstock Tort daktylowo-migdałowy - deser idealny na karnawałowe przyjęcie.
średni
40 min
4

Tort daktylowo-migdałowy to deser idealny na zimę. Daktyle to owoce sezonowe, które powinniśmy jeść właśnie o tej porze roku. A migdały są pełne zdrowych składników. I najważniejsze, ten tort jest po prostu przepyszny!

Polecamy również: Bakalie - czym są, skąd pochodzą i od jak dawna są obecne na naszych stołach?

Składniki

25 dkg daktyli

20 dkg migdałów

6 jaj

35 dkg cukru pudru

cukier wanilinowy

4 dkg suchych biszkoptów

szklanka słabej herbaty

1/2 szklanki cukru

sok z jednej cytryny

olejek rumowy

5 dkg galaretki

25 dkg masła

3/4 szklanki zimnego mleka

olejek cytrynowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Drobno siekamy 25 dkg daktyli.

Mielimy 20 dkg migdałów.

Na puszystą masę ucieramy 6 jaj z dodatkiem 25 dkg cukru pudru. Dodajemy do niej bakalie oraz 2 łyżeczki soku z cytryny, cukier wanilinowy i 4 dkg suchych, zmielonych biszkoptów.

Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do  wysmarowanej tłuszczem tortownicy (średnicy 24-26 mm).

Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Stan upieczenia biszkopta sprawdzamy wykałaczką - po wyjęciu z pieczonego ciasta musi być suche. Biszkopt powinien dać się przekroić na 3-4 placki.

Robimy poncz. Szklankę słabej herbaty słodzimy 1/2 szklanki cukru. Dodajemy sok z jednej cytryny i kilka kropli olejku rumowego.

Placki biszkopta nasączamy ponczem.

Wykonujemy krem. Galaretkę – 5 dkg – rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy. Masło – 25 dkg - ucieramy z 5 dkg cukru pudru i dodajemy stopniowo zimną, ale płynną galaretkę oraz 3/4 szklanki zimnego mleka. Pod koniec ucierania dodajemy kolejne 5 dkg cukru pudru oraz kilka kropli olejku cytrynowego. Przed rozłożeniem kremu na biszkopcie dobrze jest go schłodzić.

Składamy tort. Każdy placek smarujemy kremem. Krem trzeba również rozprowadzić cienką warstwą na boku i wierzchu tortu.

Całość dekorujemy migdałami (najlepiej w płatkach lub w słupkach).

Przed krojeniem i podaniem tort daktylowo-migdałowy powinien chłodzić się kilka godzin w lodówce.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE