Tort czekoladowy z kremem kokosowym: łatwy przepis
2021-03-29
średni
80 min
4
Zaskocz wszystkich eleganckim, wielowarstwowym tortem - z dodatkiem kremu czekoladowego, konfitury wiśniowej oraz masy z mascarpone, kremówki i wiórków kokosowych. Wbrew pozorom zadanie nie będzie trudne. Za to efekt wyjątkowo apetyczny.
SKŁADNIKI
- 150 g śmietanki-kremówki
- ok. 20 dag serka mascarpone
- opakowanie cukru waniliowego
- ¼ szklanki cukru pudru
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- szklanka mocnej kawy (2 łyżeczki kawy na szklankę wrzątku)
- 2 łyżeczki cukru
- opakowanie kremu czekoladowego w proszku
- 3 blaty biszkoptowe (najlepiej ciemne, z dodatkiem czekolady lub kakao)
- ok. 250 g konfitury wiśniowej
- gotowa polewa czekoladowa (albo 100 g startej czekolady deserowej)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kremówkę schłodź, po czym ubij na sztywno.
Ser mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj ubitą śmietanę. Miksuj około minuty (na wolnych obrotach miksera). Dosyp wiórki kokosowe, przemieszaj.
Gorącą kawę posłódź 2 łyżeczkami cukru. Przestudź.
Krem czekoladowy w proszku przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Przygotuj trzy blaty biszkoptowe. Pierwszy nasącz jedną trzecią naparu kawowego. Posmaruj konfiturą.
Drugi nasącz kolejną porcją kawy. Przykryj kremem czekoladowym (zostaw trochę do wykończenia tortu). Na nim rozprowadź masę z mascarpone, kremówki i wiórków kokosowych.
Powyżej połóż trzeci krążek biszkoptu. Nasącz go kawą.
Wierzch i boki ciasta posmaruj resztą kremu czekoladowego.
Polewę czekoladową rozpuść według instrukcji. Nieco przestudź. Polej nią tort. Jeśli wybierasz wersję ze startą czekoladą, obsyp ciasto wiórkami.
Kandyzowane wiśnie lub kleksy bitej śmietany będą stanowić ładne wykończenie tortu.