Torcik grysikowy z owocami: przepis bez pieczenia

2021-03-29
Torcik grysikowy z owocami: przepis bez pieczenia
Autor: Shutterstock Delikatna kremowa konsystencja tego deseru po prostu zniewala
łatwy
45 min
4

Torcik grysikowy z owocami to sprytny przepis na deser bez pieczenia. Masę grysikową przygotowuje się z grysu pszennego czyli kaszy manny. Ten zdrowy mleczny deser będzie smakował dużym i małym łakomczuchom. Torcik grysikowy można przygotować z różnymi owocami: truskawkami, jagodami, borówkami amerykańskimi, czy malinami. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na spód:
  • 200 g herbatników typu Digestive
  • 3 łyżki masła
  • Na masę grysikową:
  • 500 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
  • 100 g kaszy manny
  • 100 g masła
  • Na dekorację:
  • 500 g truskawek lub innych owoców jagodowych
  • 1 opakowania galaretki truskawkowej lub innej o odpowiednim smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki pokruszyć w malakserze, dodać stopione 3 łyżki masła i wymieszać. Masą herbatnikową wyłożyć dno tortownicy. Wstawić do lodówki.
  • Kaszę manną wymieszać ze 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i ekstraktem wanilii. Wlać cienkim strumieniem kaszę i zamieszać. Zagotować. Odstawić. 
  • Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odstawić. 
  • Truskawki obrać z szypułek, przekroić na pół, część pozostawić w całości do ozdoby. 
  • Kaszę wymieszać z zimnym masłem, w ten sposób powstania nasza masa grysikowa.
  • Część masy grysikowej przelać do tortownicy, ułożyć truskawki i zalać pozostałą masą. Odstawić do lodówki na 30 minut do ostudzenia.
  • Wierzch polać galaretką, ozdobić truskawkami. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
  • Podawać prosto z lodówki. Najlepiej smakuje z kawą lub truskawkową lemoniadą.