Torcik grysikowy z owocami: przepis bez pieczenia
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Torcik grysikowy z owocami to sprytny przepis na deser bez pieczenia. Masę grysikową przygotowuje się z grysu pszennego czyli kaszy manny. Ten zdrowy mleczny deser będzie smakował dużym i małym łakomczuchom. Torcik grysikowy można przygotować z różnymi owocami: truskawkami, jagodami, borówkami amerykańskimi, czy malinami.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na spód:
- 200 g herbatników typu Digestive
- 3 łyżki masła
- Na masę grysikową:
- 500 ml mleka
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
- 100 g kaszy manny
- 100 g masła
- Na dekorację:
- 500 g truskawek lub innych owoców jagodowych
- 1 opakowania galaretki truskawkowej lub innej o odpowiednim smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki pokruszyć w malakserze, dodać stopione 3 łyżki masła i wymieszać. Masą herbatnikową wyłożyć dno tortownicy. Wstawić do lodówki.
- Kaszę manną wymieszać ze 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i ekstraktem wanilii. Wlać cienkim strumieniem kaszę i zamieszać. Zagotować. Odstawić.
- Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odstawić.
- Truskawki obrać z szypułek, przekroić na pół, część pozostawić w całości do ozdoby.
- Kaszę wymieszać z zimnym masłem, w ten sposób powstania nasza masa grysikowa.
- Część masy grysikowej przelać do tortownicy, ułożyć truskawki i zalać pozostałą masą. Odstawić do lodówki na 30 minut do ostudzenia.
- Wierzch polać galaretką, ozdobić truskawkami. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
- Podawać prosto z lodówki. Najlepiej smakuje z kawą lub truskawkową lemoniadą.