Tiramisu: prosty przepis na włoski deser tiramisu
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          35 min
      
      
        
          4
      
    Tiramisu to smaczny włoski deser, który wielu osobom wydaje się trudny w przygotowaniu. Tiramisu jest prostsze do przygotowania niż nam się wydaje - sprawdźcie nasz prosty i szybki przepis!
Przed podaniem zostaw tiramisu w lodówce przynajmniej na 3-5 godzin, tak aby masa deseru porządnie stężała.
SKŁADNIKI
- 500 gr serka mascarpone,
 - 4 jajka,
 - kawa,
 - 8 łyżek cukru,
 - biszkopty,
 - kakao lub starta gorzka czekolada
 - likier amaretto albo whisky
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce, szerokim naczyniu zaparz kawę - jak dla 4 osób. Pozostaw do wystudzenia. Zmieszaj z likierem lub whisky.
 - Oddziel żółtka od białek i ubij pianę z białek (wcześniej dodaj trochę soli).
 - Utrzyj żółtka z cukrem, aż otrzymasz gładki i miękki krem.
 - Dodaj mascarpone mieszając w jedną stronę, potem pianę z białek.
 - Pod koniec dodaj dwie łyżki kawy, aby trochę zaciemnić krem.
 - Zamocz biszkopty w kawie i wyłóż nimi formę.
 - Na to połóż warstwę kremu, a następnie znów biszkopty i krem.
 - Posyp całość kakao albo startą gorzką czekoladą.