Tiramisu: prosty przepis na włoski deser tiramisu

2021-03-29
Tiramisu: prosty przepis na włoski deser tiramisu
Autor: thinkstockphotos.com Tiramisu to włoski deser uwielbiany na całym świecie
łatwy
35 min
4

Tiramisu to smaczny włoski deser, który wielu osobom wydaje się trudny w przygotowaniu. Tiramisu jest prostsze do  przygotowania niż nam się wydaje - sprawdźcie nasz prosty i szybki przepis!

Przed podaniem zostaw tiramisu w lodówce przynajmniej na 3-5 godzin, tak aby masa deseru porządnie stężała.

SKŁADNIKI

  • 500 gr serka mascarpone,
  • 4 jajka,
  • kawa,
  • 8 łyżek cukru,
  • biszkopty,
  • kakao lub starta gorzka czekolada
  • likier amaretto albo whisky

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce, szerokim naczyniu zaparz kawę - jak dla 4 osób. Pozostaw do wystudzenia. Zmieszaj z likierem lub whisky.
  • Oddziel żółtka od białek i ubij pianę z białek (wcześniej dodaj trochę soli).
  • Utrzyj żółtka z cukrem, aż otrzymasz gładki i miękki krem.
  • Dodaj mascarpone mieszając w jedną stronę, potem pianę  z białek.
  • Pod koniec dodaj dwie łyżki kawy, aby trochę zaciemnić krem.
  • Zamocz biszkopty w kawie i wyłóż nimi formę.
  • Na to połóż warstwę kremu, a następnie znów biszkopty i krem.
  • Posyp całość kakao albo startą gorzką czekoladą.