Tiramisu: prosty przepis na włoski deser tiramisu
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Tiramisu to smaczny włoski deser, który wielu osobom wydaje się trudny w przygotowaniu. Tiramisu jest prostsze do przygotowania niż nam się wydaje - sprawdźcie nasz prosty i szybki przepis!
Przed podaniem zostaw tiramisu w lodówce przynajmniej na 3-5 godzin, tak aby masa deseru porządnie stężała.
SKŁADNIKI
- 500 gr serka mascarpone,
- 4 jajka,
- kawa,
- 8 łyżek cukru,
- biszkopty,
- kakao lub starta gorzka czekolada
- likier amaretto albo whisky
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce, szerokim naczyniu zaparz kawę - jak dla 4 osób. Pozostaw do wystudzenia. Zmieszaj z likierem lub whisky.
- Oddziel żółtka od białek i ubij pianę z białek (wcześniej dodaj trochę soli).
- Utrzyj żółtka z cukrem, aż otrzymasz gładki i miękki krem.
- Dodaj mascarpone mieszając w jedną stronę, potem pianę z białek.
- Pod koniec dodaj dwie łyżki kawy, aby trochę zaciemnić krem.
- Zamocz biszkopty w kawie i wyłóż nimi formę.
- Na to połóż warstwę kremu, a następnie znów biszkopty i krem.
- Posyp całość kakao albo startą gorzką czekoladą.