Tiramisu - idealny deser na upalne dni (wersja bez jajek)
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Schłodzony deser tiramisu, pochodzący z kuchni włoskiej świetnie orzeźwia i nie pozostawia wrażenia ciężkości. Dla amatorów smaku kawy. Doskonały na przyjęcia w ogrodzie i na tarasie. Tutaj wersja bezjajeczna.
Tiramisu można od razu rozkładać na porcje, w obszernych kielichach lub szklanych miseczkach.
SKŁADNIKI
- 2 opakowania biszkoptów podłużnych
- 3 op. serka mascarpone po 250 g
- 2 op. śmietany 30% po 200 g
- ¾ szklanki cukru pudru
- około 150-200 ml (do smaku) likieru amaretto
- kawa - rozpuszczalna lub z ekspresu
- gorzkie kakao do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaparzyć duży kubek kawy i odstawić do ostygnięcia.
- Śmietanę ubić, serki mascarpone wymieszać z cukrem pudrem następnie połączyć i delikatnie wymieszać.
- Do ostudzonej kawy dodać amaretto i powstałym płynem nasączyć biszkopty.
- Układać w naczyniu na przemian: warstwę nasączonych biszkoptów, warstwę serka ze śmietanką itd. Na koniec wierzch tiramisu posypać obficie kakao.
- Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.