Tarta z kremem waniliowym i pomarańczami

2019-08-16
TArta z kremem waniliowym i pomarańczami
Autor: Shutterstock Tarta z kremem waniliowym i pomarańczami pachnie nieziemsko.
łatwy
40 min
4

Pyszny, pachnący wanilią i pomarańczami deser, który zawsze sprawi przyjemność. Tarta z kremem waniliowym i pomarańczami osłodzi każdy słotny dzień.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

Ciasto:

0,5 kostki masła

szklanka mąki

2 łyżki cukru pudru

jajko

sól

3 łyżki dżemu pomarańczowego

 

Krem:

5 pomarańczy

szklanka mleka

4 żółtka

2 jajka

4 łyżki cukru

paska łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Z masła, mąki, cukru pudru, soli i 1 jajka zagnieść ciasto.

Ciastem wyłożyć nasmarowaną tłuszczem formę i piec 15 min. w temperaturze 200 st. C.

Pomarańcze umyć i sparzyć, z 3 z nich zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Jajka i żółtka utrzeć z kryształem i wymieszać masę z mąką ziemniaczaną.

Cały czas mieszając dodać kogel-mogel i gotować aż masa zgęstnieje, po czym dodać sok.

Dżem zagotować z łyżką wody i przetrzeć przez sito, posmarować nim ciasto.

Na wierzch wyłożyć krem i wstawić ciasto do piekarnika na pół godziny.

Po tym czasie na wierzch wyłożyć plasterki pomarańczy i zapiekać jeszcze 10 minut.