Tarta z kremem waniliowym i pomarańczami
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Pyszny, pachnący wanilią i pomarańczami deser, który zawsze sprawi przyjemność. Tarta z kremem waniliowym i pomarańczami osłodzi każdy słotny dzień.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 0,5 kostki masła
- szklanka mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- jajko
- sól
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego
- Krem:
- 5 pomarańczy
- szklanka mleka
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- paska łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z masła, mąki, cukru pudru, soli i 1 jajka zagnieść ciasto.
- Ciastem wyłożyć nasmarowaną tłuszczem formę i piec 15 min. w temperaturze 200 st. C.
- Pomarańcze umyć i sparzyć, z 3 z nich zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
- Jajka i żółtka utrzeć z kryształem i wymieszać masę z mąką ziemniaczaną.
- Cały czas mieszając dodać kogel-mogel i gotować aż masa zgęstnieje, po czym dodać sok.
- Dżem zagotować z łyżką wody i przetrzeć przez sito, posmarować nim ciasto.
- Na wierzch wyłożyć krem i wstawić ciasto do piekarnika na pół godziny.
- Po tym czasie na wierzch wyłożyć plasterki pomarańczy i zapiekać jeszcze 10 minut.