Tarta z kremem twarogowym
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Tarta z kremem twarogowym i galaretką to taki niby sernik, bardzo łatwy w przygotowaniu i smaczny. Ciekawostką jest to, że galaretkę wylewa się pod masę serową, a nie, jak zazwyczaj, na wierzch.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 kostka masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 1 kostka masła
- 1 kostka tłustego twarogu
- 0,5 szklanki gęstej śmietany
- 0,5 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier i żółtka. Zagnieść ciasto, schłodzić.
- Formę do tarty wyłożyć schłodzonym ciastem, nakłuć widelcem i posmarować białkiem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wystarczy 25 min. Ciasto wystudzić.
- Galaretkę przygotować wg opisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 1/3. Gdy lekko stężeje wylać ją na wystudzone ciasto i wstawić do lodówki.
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser i wyrobić na gładką masę.
- Masę serową wyłożyć na galaretkę. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.