Tarta z czereśniami i panna cottą - przepis na pyszne ciasto!

Tarta z czereśniami i panna cottą
Autor: thinkstockphotos.com Tarta z czereśniami to wyborny deser na upalne popołudni.
średni
90 min
4

Sezon czereśniowy w pełni! Jeśli tylko poświęcimy trochę czasu i cierpliwości na drylowanie  czereśni, możemy upiec pyszne ciasta z ich dodatkiem. Tarta z czereśniami i panna cottą zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Podajemy szczegółowy przepis.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1/2 kg czereśni
  • 125 g mąki
  • 75 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • Krem panna cotta:
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 100 g cukru
  • 20 g żelatyny
  • laska wanilii
  • kilka kropli z cytryny
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umieścić w misce miękkie masło, mąkę, cukier puder. Dodać szczyptę soli i wymieszać mikserem.
  • Do masy dodać żółtko i uformować z ciasta kulę, którą następnie przez pół godziny trzeba chłodzić w lodówce.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Nakłuć widelcem ciasto w odstępach ok. 2-centymetrowych.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 20 minut, piec w temperaturze 180 st. C. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze przez 5 minut. Upieczone ciasto wystudzić.
  • Namoczyć połowę podanej ilości żelatyny w niewielkiej ilości zimnej wody. Podgrzać dobrze śmietankę, ale nie zagotowywać, z połową podanej ilości cukru i laską wanilii oraz kilkoma kroplami cytryny. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać z żelatyną, do całkowitego jej rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia i poczekać, aż trochę stężeje.
  • Czereśnie pokroić na połówki, wyjąć pestki (zostawić trochę całych owoców z korzonkiem do dekoracji). Gotować 5 minut połówki czereśni z drugą połową cukru i 50 ml wody oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Pod koniec dodać resztę żelatyny moczonej przez 10 min w zimnej wodzie. Ostudzić i poczekać, aż trochę stężeje.
  • Wyłożyć tężejący krem na ciasto, poczekać, aż całkiem stężeje, ułożyć całe czereśnie wokół brzegu, a w środku połówki z galaretką.
Magdalena Lisowiec
więcej