Tarta z czereśniami i panna cottą - przepis na pyszne ciasto!
2021-03-29
średni
90 min
4
Sezon czereśniowy w pełni! Jeśli tylko poświęcimy trochę czasu i cierpliwości na drylowanie czereśni, możemy upiec pyszne ciasta z ich dodatkiem. Tarta z czereśniami i panna cottą zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Podajemy szczegółowy przepis.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1/2 kg czereśni
- 125 g mąki
- 75 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- Krem panna cotta:
- 250 g śmietanki kremówki
- 100 g cukru
- 20 g żelatyny
- laska wanilii
- kilka kropli z cytryny
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umieścić w misce miękkie masło, mąkę, cukier puder. Dodać szczyptę soli i wymieszać mikserem.
- Do masy dodać żółtko i uformować z ciasta kulę, którą następnie przez pół godziny trzeba chłodzić w lodówce.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Nakłuć widelcem ciasto w odstępach ok. 2-centymetrowych.
- Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 20 minut, piec w temperaturze 180 st. C. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze przez 5 minut. Upieczone ciasto wystudzić.
- Namoczyć połowę podanej ilości żelatyny w niewielkiej ilości zimnej wody. Podgrzać dobrze śmietankę, ale nie zagotowywać, z połową podanej ilości cukru i laską wanilii oraz kilkoma kroplami cytryny. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać z żelatyną, do całkowitego jej rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia i poczekać, aż trochę stężeje.
- Czereśnie pokroić na połówki, wyjąć pestki (zostawić trochę całych owoców z korzonkiem do dekoracji). Gotować 5 minut połówki czereśni z drugą połową cukru i 50 ml wody oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Pod koniec dodać resztę żelatyny moczonej przez 10 min w zimnej wodzie. Ostudzić i poczekać, aż trochę stężeje.
- Wyłożyć tężejący krem na ciasto, poczekać, aż całkiem stężeje, ułożyć całe czereśnie wokół brzegu, a w środku połówki z galaretką.