Szyszki z ryżu preparowanego [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
W czasach PRL-u, kiedy każdy produkt był na wagę złota, w kuchni trzeba było wykazać się niebywałą kreatywnością. Zobacz, jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego według przepisu z lat 60-tych. Ten smak przywoła wspomnienia z dzieciństwa.
SKŁADNIKI
- 300 g krówek ciągutek (jeśli nie znajdziemy w sklepie miękkich i ciągnących się krówek, możemy z powodzeniem zastąpić je kruchymi)
- 1/2 kostki margaryny lub masła
- 80 g ryżu preparowanego
- opcjonalnie: kakao do smaku, które możemy dodać np. do części masy, uzyskując w ten sposób 2 rodzaje szyszek - jasne krówkowe i ciemne - krówkowo-kakaow
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku roztapiamy masło i wrzucamy krówki. Topimy cukierki na małym ogniu, a kiedy masa będzie płynna, zdejmujemy z kuchenki.
- Dodajemy kakao (opcjonalnie) i ryż, szybko mieszamy.
- Czekamy chwilę, aż masa delikatnie ostygnie - nie za długo, inaczej stężeje w garnku.
- Łyżką napieramy porcje jeszcze gorącej masy i w dłoniach formujemy kulki.
- Pozostawiamy je do ostudzenia na papierze do pieczenia.
- Szyszki najładniej prezentują się w papilotkach.