Świąteczne lizaki czekoladowo-malinowe
Sprawdź, jak samodzielnie zrobić lizaki czekoladowo-malinowe na Boże Narodzenie. Słodki przysmak na patyku z pewnością spodoba się najmłodszym. Lizaki możesz zapakować w ozdobną folię i przewiązać wstążka. Będą uroczą ozdobą stołu.
Panna cotta z malinami
Panna cotta z sosem malinowym
SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 3 galaretki malinowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mąkę wymieszaj z kakao, mąką ziemniaczaną i przesiej.
Białka oddziel od żółtek i zacznij ubijać. Kiedy piana zacznie sztywnieć, dodawaj powoli cukier i kolejno żółtka. Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
Przelej ciasto do prostokątnej formy (ok. 20x25 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 st. C. Piecz około 45 minut.
Po upieczeniu wystudź całkowicie ciasto.
Galaretki rozpuść w 600 ml gorącej wody i wystudź. Mleko skondensowane zacznij ubijać mikserem. Kiedy zacznie się pienić, dolej powoli zimną zastygającą galaretkę. Wymieszaj piankę i przelej na wystudzony biszkopt.
Wstaw do lodówki na około 6 godzin. Ciasto z zastygniętą masą pokrój na kwadraty. Każdy ponakłuwaj na szaszłykowe patyczki, następnie zapakuj w kawałek folii (najlepiej użyj rękawa do pieczenia) i udekoruj.