Świąteczne lizaki czekoladowo-malinowe

2021-03-29
mat. pras. TESCO
Świąteczne lizaki czekoladowo-malinowe
Autor: mat. pras. TESCO Lizaki czekoladowo-malinowe - słodki przysmak na Boże Narodzenie
łatwy
60 min
4

Sprawdź, jak samodzielnie zrobić lizaki czekoladowo-malinowe na Boże Narodzenie. Słodki przysmak na patyku z pewnością spodoba się najmłodszym. Lizaki możesz zapakować w ozdobną folię i przewiązać wstążka. Będą uroczą ozdobą stołu.

Panna cotta z malinami

Panna cotta z sosem malinowym

SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego                                  
  • 3 galaretki malinowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Mąkę wymieszaj z kakao, mąką ziemniaczaną i przesiej.

    Białka oddziel od żółtek i zacznij ubijać. Kiedy piana zacznie sztywnieć, dodawaj powoli cukier i kolejno żółtka. Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.

    Przelej ciasto do prostokątnej formy (ok. 20x25 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 st. C. Piecz około 45 minut.

    Po upieczeniu wystudź całkowicie ciasto.

    Galaretki rozpuść w 600 ml gorącej wody i wystudź. Mleko skondensowane zacznij ubijać mikserem. Kiedy zacznie się pienić, dolej powoli zimną zastygającą galaretkę. Wymieszaj piankę i przelej na wystudzony biszkopt.

    Wstaw do lodówki na około 6 godzin. Ciasto z zastygniętą masą pokrój na kwadraty. Każdy ponakłuwaj na szaszłykowe patyczki, następnie zapakuj w kawałek folii (najlepiej użyj rękawa do pieczenia) i udekoruj.

mat. pras. TESCO