Suszone śliwki w kremie waniliowo-cynamonowym - przepis na słodki deser
2021-03-29
średni
30 min
4
Suszone śliwki zawierają wiele cennych witamin i minerałów, które warto dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Sprawdź, jak zrobić pyszny, a przy tym zdrowy deser z suszonych śliwek w kremie waniliowo-cynamonowym.
Krem waniliowo-cynamonowy można przygotować samemu. Nie trzeba kupować go w sklepie.
SKŁADNIKI
- 16 suszonych śliwek bez pestek
- 100 ml bardzo mocnej herbaty
- 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 4 goździki
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżki cukru
- siekane orzechy
- 1 torebka kremu waniliowego w proszku
- 1 łyżka cynamonu
- 100 ml bitej śmietany
- 1 łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do gorącej, mocnej herbaty z winem wrzucamy przekrojone na pół śliwki.
- Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu, a następnie studzimy.
- Krem waniliowy w proszku wysypujemy z torebki, dodajemy cynamon, a następnie postępujemy tak jak w przepisie.
- Ubijamy na sztywno śmietanę dodając cukier.
- Masę śmietanową łączymy z kremem.
- Śliwki po osączeniu układamy w pucharkach i dekorujemy kremem waniliowo-cynamonowym, posypując na wierzchu siekanymi orzechami.
- Do podpalenia tego deseru używamy śliwowicy.