Strudel z suszoną żurawiną
2021-03-29
średni
90 min
4
Poza postną, wigilijną kolacją królują na świątecznym stole różnego rodzaju ciasta i słodkie smakołyki. Nie może zabraknąć makowca czy kutii. Komu jednak święta i zimowa pora nie kojarzy się ze smakiem i zapachem cynamonu, wanilii, przyprawy korzennej, miodu czy marcepanu? Podajemy przepis na strudel z suszoną żurawiną i cynamonem - zaskocz bliskich ciekawymi przepisami wykorzystującymi aromatyczne smaki i zaserwować wyjątkowo smaczne i twórcze świąteczne wypieki.
SKŁADNIKI
- Ciasto na strudel:
- 200 g mąki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 żółtko (lub opakowanie gotowego mrożonego ciasta na strudel)
- Nadzienie:
- 150 g suszonych żurawin amerykańskich
- 100 ml nektaru żurawinowego
- 150 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 800 g jabłek
- 100 g masła
- 100 g mielonych kalifornijskich orzechów włoskich
- 100 g kalifornijskich orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone żurawiny zagotować z nektarem na małym ogniu, następnie gotować bez przykrycia do wyparowania płynu.
- Aby przyrządzić ciasto, wymieszać w misce mąkę, olej, żółtko i 70–80 ml letniej wody. Energicznie zagniatać na blacie, przez co najmniej 5 minut, z ciasta uformować kulę.
- Wykonując równomierne, koliste ruchy dłońmi złożonymi jedna w drugą „szlifować” kulę z ciasta tak długo, aż jej powierzchnia stanie się aksamitnie gładka. Posmarować ciasto odrobiną oleju, przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce, na co najmniej 30 minut przed przystąpieniem do rozciągania ciasta.
- Schłodzone żurawiny wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Cząstki jabłek pokroić w plastry i zmieszać z żurawinami. Roztopić masło w małym rondelku. Rozgrzać piekarnik na temperaturę 200 stopni C (180 stopni C z termoobiegiem).
- Na stole kuchennym rozłożyć dużą ścierkę, posypać ją mąką. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, następnie rozciągnąć rękami we wszystkie strony tak, aby było cienkie. W tym celu należy wsunąć oprószoną mąką dłoń grzbietem do góry pod ciasto, drugą dłoń podobnie, i delikatnie rozciągnąć ciasto w kierunku brzegów stołu. Czynność tę wykonać ze wszystkich stron tak, aby ciasto stało się bardzo cienkie – grubsze brzegi odciąć.
- Ciasto na strudel posmarować roztopionym masłem i posypać mielonymi orzechami. Rozłożyć nadzienie wzdłuż na jednej trzeciej powierzchni ciasta. Aby zwinąć ciasto, unieść ścierkę i zwinąć strudel od strony z nadzieniem w kierunku końca ciasta.
- Umieścić ciasto łączeniem do spodu w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia, posmarować masłem i piec 30 minut aż stanie się złoto-brązowe. Smarować masłem 2–3 razy. Oprószyć cukrem pudrem, podawać z bitą śmietaną.