Sorbet ananasowy - przepis na letni deser
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Sorbet ananasowy to idealny deser na lato. Świetnie orzeźwia, jest pyszny i efektowny. Do tego łatwo go przygotować. A gdy masz niespodziewanych gości, wystarczy wyjąć go z zamrażalnika i przełożyć do miseczek. Uświetni każde letnie przyjęcie.
Każdą porcję sorbetu ananasowego można ozdobić liśćmi ananasa (umytymi i osuszonymi papierowym ręcznikiem). Deser wygląda wtedy bardzo efektownie.
SKŁADNIKI
- 2 świeże ananasy
- kostki lodu
- sok z cytryny (do smaku)
- cukier puder lub wanilinowy (wedle uznania)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ananasy myjemy, osuszamy, oddzielamy miąższ od skórki. Miąższ z ananasów miksujemy wraz z kostkami lodu, dodajemy sok z cytryny oraz cukier do smaku. Całość ponownie miksujemy i przekładamy do zamykanego pojemnika. Wstawiamy do zamrażalnika. Po ok. 0,5 godz. masę wyjmujemy, znów miksujemy i mrozimy. Deser jest gotowy po ok. 3 godz.